Izlet po Banatu

Dvorac Fantast - Zrenjanin - Kaštel Ečka - Pančevo

Izlet u doline reka Tise i Tamiša.
 
Putešestvije kroz blagorodne ravnice Vojvodine do naše prve odrednice, bajkovitog dvorca Fantast, traje oko 2 sata. Dragi gosti, za to vreme vi ćete uživati u priči našeg vodiča o prirodi, kulturi, običajima, istoriji i narodu ovog dela Srbije.
 
 

Dvorac Fantast

 
Nije bilo puno ljudi, a nema ih ni danas, koji su svoje maštarije mogli i da ostvare. Jedan od njih je bio grof Bogdan Dunđerski. Potiče iz najbogatije porodice u Vojvodini sa kraja XIX i početka XX veka. Na svom imanju, na sred ravnice podigao je dvorac. Prelep park, nalik na engleske i francuske po kome se protežu pešačke staze, okružuje dvorac. Okružuju ga i druge blagodeti - kapelu, ergelu i olimpijski bazen. Kompleksom danas upravlja PIK Bečej AD. U zoni gazdinstva se mogu videti fazani, zečevi, jerebice, srndaći. Dužinom celog dvorca prostire se ergela konja, gde uz pomoć iskusnih instruktora možete i da se oprobate u ovom plemenitom sportu a u zimskim uslovima da se provozate konjskim sankama.
 

Zrenjanin

 
Iako sličan ostalim gradovima Vojvodine, Zrenjanin ipak odiše jedinstvenim duhom. Nazivaju ga i "gradom mostova" jer reku Begej na čijim obalama leži ovaj banatski grad krasi čak 10 mostova. Među najznačajnijim znamenitostima grada svakako su i ukrašene fasade centralnih gradskih zdanja koje pripadaju najvišem rangu umetnosti. Glavnim gradskim trgom dominira spomenik posvećen kralju Petru I Karađorđeviću po kome se i naziva glavna pešačka ulica. Zatim katolička katedrala Svetog Ivana Nepomuka, Gradska kuća izgrađena u stilu baroka iza koje se nalazi prelepa bašta. Na desnoj obali Begeja, u neposrednoj blizini „Ajfelovog” mosta, nalazi se palata Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih vojvođanskih veleposednika i industrijalaca toga doba. Palata je sagrađena u stlilu secesije. Nakon izgradnje predstavljala je deo kompleksa Bečkerečke pivare, na koju se nadovezuje, i koja je, takođe, bila u vlasništvu porodice Dunđerski. Planirana je i poseta Muzeja piva.
 
 

Dvorac Kaštel Ečka

 
Na svega nekoliko kilometara od Zrenjanina nalazi se dvorac Kaštel Ečka. Građen u engleskom stilu početkom 19. veka. Prilikom njegovog otvaranja bilo je više od 300 zvanica iz Beča i Budimpešte. Posle ručka za muškarce je organizovan lov a za dame šetnja pored jezera i Begeja. Veliki Franc List je na virtuozni način uveličao proslavu i zabavljao goste. Ovaj dvorac su posećivali i austro-ugarski prestonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestonaslednik, budući kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević. nKon kratkog predaha u ovom lepom zdanju i nastavljamo naš put do susednog sela i etno kuće Trofej - Tiganjica.
 
 
 

Etno selo Tiganjica Trofej

Tradicionalna vojvođanska kuhinja
 
Ovde možete probati banatske specijalitete spremljene na način na koji su ih naše bake spremale. Za gurmane pravi raj. Ovde se može uživati u vojvođanskim čorbama, predjelima (kulen, prušut, sir, kajmak), vrućem hlebu pravo iz peći, gulašem od divljači, raznoraznim specijalitetima sa roštilja, svežem povrću, domaćim rakijama i ukusnim vinama.
 
 
 

Stara Vajfertova pivara u Pančevu

 
Đorđe Vajfert je rođen u Pančevu. Bio je srpski privrednik nemačkog porekla. Sredinom XIX veka važio je za jednog od najvećih industrijalaca Srbije. Njegova porodica je bila poznata po proizvodnji piva. Đorđev otac Ignjat Vajfert izgradio je u Pančevu na mestu najstarije pivare u Srbiji (1772. godina) najveći zavod piva u regionu. Zahvaljujući ovoj delatnosti Đorđe staje u red najbogatijih ljudi Srbije. Guvernerom Privilegovane narodne banke Srbije proglašen je dva puta. Od 2001. godine na novčanici od hiljadu dinara nalazi se portet Đorđa Vajferta. Obilazimo staru Vajfertovu pivaru. U smiraj dana i našeg putovanja ispijamo krigle piva. Tvrdi se da se proizvode po starim receptima.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresie. Vreme polaska u 8 časova. Planirani povratak u Beograd oko 20.00 časova.

Cena zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, transfer i ulaznice za posetu Muzeju piva.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 

         +381605720255

      +381641300525

    +381645677340

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media