Rimski Sirmijum i Bogatić Spa - termomineralni izvori Srbija

Uživajmo u toplim izvorima Mačve

Put nas vodi od Srema do Mačve, kroz ravnice Panonije, blagorodne Vojvodine, i za manje od sat vremena stižemo do Sremske Mitrovice, našeg prvog odredišta. Za vreme putovanja slušaćete interesantne priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, običajima i narodu ove prelepe oblasti Srbije.
 
 

Carska Palata - Sremska Mitrovica

 
U Sremskoj Mitrovici obilazimo istorijski centar grada i Carsku palatu. Današnji grad nastao je na ostacima slavnog Sirmijuma, koji je bio i prestonica Rimskog carstva i spadao među najveće svetske metropole tog vremena. Mnogi rimski imperatori su posećivali ovaj grad, koji je bio sedište osam vladara Rima. U njemu je rođeno 5 rimskih careva: Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije i Gracijan. Pored Carske palate sa rimskim cirkusom, otkrivene su i  Licinijeve terme, žitnica (horreum), trgovačke i zanatske četvrti, luksuzne gradske vile i višespratne stambene zgrade. Grad je bio zaštićen moćnim bedemima. Ulice su imale portike, kanalizaciju i bile su popločane kamenom.  Poznati rimski pisac iz IV veka Amijan Markelin naziva ovaj grad "slavna i mnogoljudna majka gradova".
 
Mačva, kao i Vojvodina, je krajnji deo Panonskog basena, a u njenim termomineralnim izvorima uživalo se još za vreme starih Rimljana. Danas se taj oblik odmora i turizma sve više upražnjava a mi vas vodimo do toplih voda Bogatića.
 
 

Termomineralni izvori Bogatić

 
Oblast Bogatića po svim svojim karakteristikama je jedinstveno mesto mačvanske ravnice. Na dubini od oko 450 metara nalazi se termomineralna voda temperature 75 ° Celzijusa. Voda u bazenima u kojima ćemo se kupati temperature je do 40° stepeni, pa su uslovi više nego savršeni za potpuno uživanje. Hladni zimski dani idealni za ovaj vid opuštanja. Termalne vode se odlikuju mineralnim lekovitim svojstvima. Njihov hemijski sastav i karakteristike vezuju se za grupu geotermalnih oligomineralnih sulfida. Kupanje u ovoj vodi predstavlja zadovoljstvo za sva čula. Kompleks Termalne rivijere sadrži: termomineralne bazene, saune, prostore za masaže, restoran i bar. Planirano je opuštanje u trajanju od nekoliko sati.
 
Ovaj izlet opušta!
 
Polazak na izlet planiran je u 09.00 sati iz Beograda. Povratak u Beograd oko 19.00 časova.
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, transfer i ulaznice za posetu Carske palate i Termalne rivijere.
 
 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 

 

Media