Krstarenje Dunavom - Đerdapska klisura

Mali i Veliki Kazan

Polazak iz Beograda u 8 časova.
 
Otkrijmo tajnu i prirodne lepote Đerdapa
 
Istražujemo obalu Dunava, kroz Đerdapsku klisuru, od Golubca do Tekije, gde je Dunav najširi, najuži i najdublji na svom celom toku.
Obići ćemo Golubačku tvrđavu. Od našeg vodiča ćemo čuti priče o istoriji i legendama ovog večnog spomenika. Stižemo u Tekiju i tokom krstarenja kroz klisuru Kazan, susrešćemo se sa ostacima rimskog puta i Trajanovom tablom.
 
 

Golubačka Tvrđava

 
Nakon 1 sat i 45 minuta vožnje, stižemo do Golubačke tvrđave. Sagrađena je u XIV veku, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Kao odbrambeni bedem Dunava imala  je važan strateški položaj. Ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je prvi postavio temelje tvrđave. Njenoj izgradnj doprineli su Srbi, Mađari a kasnije i Turci. Golubačka tvrđava se sastoji od devet kula. Svaka kula ima svoju jedinstvenu priču. Danas je tvrđava potpuno renovirana i jedan je od najlepših sredjovekovnih spomenika Srbije i Jugoistočne Evrope.
 
 


Nacionalni park Đerdap i Đerdapska Klisura

 
Vozimo se kroz Đerdapsku klisuru u delom od oko 100 km gde Dunav čini prirodnu granicu između Srbije i Rumunije. Prolazimo kroz tunele, preko grebena i vidikovaca. Prelepa priroda čini srž Nacionalnog parka Đerdap. Ovaj međunarodni nacionalni park poznat je i po imenu „Gvozdena vrata“ ili popularno „Iron Gate”.

Glavni put vodi kroz zaštitnu zonu Nacionalnog parka. Park se odlikuje raznovrsnošću i bogatsvom jedinstvene šumske flore i vegetacije. Postoji preko 1100 vrsta raličitih biljaka a preko 13 vrsta su tu našle sigurno utočište za vreme ledenih doba. Fauna broji sa 55 vrsta sisara od kojih je ris zaštitni znak parka. Zatim 200 vrsta ptica koje ovaj park svrstavaju u IBA područja (Importan Bird Area). Od 50 vrsta riba dominiraju som i smuđ a nekada su ovde slobodno krstarile džinovske morune i jesetre.
 
Na ovom geološkom blagu nalaze se mnogi spomenici iz doba praistorije, antike, srednjeg veka. Predstavljaju možda najinteresantniju i najlepšu celinu u Evropu i svetu. Vrlo povoljni uslovi za život bili su razlog stalnog prisustva čoveka o čemu svedoče mnoga arheološka nalazišta i kulturno-istorijski spomenici.
 
 
 

Krstarimo

 
Stižemo u selo Tekija. Na pristaništu se ukrcavamo u manje čamce, brodiće i hidroglisere. Veće grupe čeka brod Aqua Star Maxim. Krstarimo 2 sata kroz klisure Mali i Veliki kazan, delom reke gde je Dunav najdublji i najuži na celom toku od svog izvora do ušća. Proći ćemo pored Trajanove table, Hajdučke vodenice, Balon stanica, a na rumunskoj strani pored spomenika Decebalu, manastira Mrakonija, i pećine Ponikova.
 .
 

Klisura Kazan – Iron Gate

 
Klisura Kazan se sastoji od dve klisure, Veliki i Mali kazan. Širina korita je od 150 do 300 metara. Iznad se uzdižu stenoviti vrhovi planine Miroč, Veliki Štrbac visine 768m, i Mali Štrbac visine 626m, koji oživljavaju utisak prolaska kroz Gvozdenu Kapiju. U Klisuri Kazan izmerena je dubina Dunava oko 90 metara. Ploveći kroz klisuru Kazan nailazimo na stare Balon Stanice, Pena i Varnica, koje su pre gradnje Hidrocentrale Đerdap kontrolisale saobraćaj u klisuri kada je nivo Dunava bi značajno manji nego danas. Svojim rampama signalizirali su kapetanima brodova da li mogu da se bezbedno mimoiđu u uskom delu klisure.
 
 

Trajanova Tabla – Tabula Traiana

 
Trajanova tabla je spomenik pravougaone osnove, visine 3,2 i širine 1,8 metara. Uklesan u steni sa natpisom na latinskom jeziku, čiji prevod glasi: „Imperator Cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, Veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede, od kojih je napravljen ovaj put“. Na svom osvajačkom pohodu u periodu od 100 do 103 godine rimski imperator Trajan, na ovom mestu gradi rimski put, utvrđenja, a kasnije i čuveni Trajanov most. Savladavši Dunav, sa vojskom je ušao na teritoriju Dakije, današnje Rumunije, kako bi porazio dačkog kralja Decebala i pokorio tu oblast. Ovaj poseban spomenik vidljiv je samo sa reke.
 
 

Spomenik Decebalu i manastir Mrakoniija

 
Spomenik poslednjem dačkom kralju Decebalu nalazi se uklesan u steni nasuprot Trajanovoj tabli, simbolično povezujući istorijske događaje na ovom prostoru i borbu između Rimljana i Dačana. Decebal je bio dački kralj u periodu 87-106 godine. Spomenik je klesan od 1994. do 2004. godine, visina iznosi 42 metara. U njegovoj izradi učestvovalo je 12 planinara. Manastir Mrakonija podignut je na ostacima crkve iz 15. veka. Originalna crkva nalazi se pod vodom nakon gradnje HE Đerdap. Novi manastir je podignut 1993. godine na mestu gde se nekad nalazila Balon stanica na rumunskoj strani.
 
 
Za Dunav u Srbiji kažemo da je “top 5”. Dodaćemo da je i najlepši i najtajanstveniji baš ovde u Đerdapskoj klisuri. Istražimo zajedno!

 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili naznačenoj adresi.
Trajanja ekskurzije 10-12 sati. Vreme polaska u 8 časova.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, ulaznice za lokalitete, krstarenje Dunavom u trajanju od 2 sata, povratni transfer.
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija

Media