Vrnjačka Banja - Wellness & Spa izlet Srbija

Lekoviti izvori

Spakujte kupaće kostime i pravac u Vrnjačku Banju na kupanjac. Relaksiramo se u termomineralnim vodama hotela Slatina ili izvora Topla Voda.
Uživajte u šetnji parkovima Vrnjačke reke, tražeći ušuškane izvore na kojima se umivamo kao nekada stari Rimljani. Auto-putem, iz Beograda stižemo za 2,5 sata u Vrnjačku Banju.
 
 

Vrnjačka Banja

 
Vrnjačka Banja je najpoznatija i jedna od najvećih banja Srbije. U Vrnjačkoj Banji živi oko 10000 stanovnika. Nalazi se na oko 190 km od Beograda i 120 km od Niša. Iznad Vrnjačke Banje uzdiže se planina Goč (1216m). Blizu je i ski centar Kopaonik, kao i srednjovekovni srpski manastiri Žiča i Ljubostinja. Vrnjačka Banja ima dugu tradiciju kao lečilište. Arheološka istraživanja nam svedoče o prvim izvorima koje su koristili Rimljani u periodu od II do IV veka. U Banji se nalazi 7 mineralnih voda - od kojih se 4 koriste za različite terapije (Snežnik, Slatina, Topla Voda i Jezero) dok se 3 izvora koriste za flaširanje i prodaju prirodne mineralne vode za piće "Vrnjci" i "Element". Vrnjačka Banja je jedna od najstarijih turističkih destinacija na Balkanu. „Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode“ osniva se 1868. godine kao prva turistička organizacija, koja je pozivala ljude na terapiju banjskom vodom. U to vreme se pridaje značaj balovima, maskenbalima i kermesima koji su i danas očuvani kroz Vrnjački karneval. Zamak Belimarković, jedan od simbola mesta, izgrađen je 1888. godine. Na Čajkinom brdu iznad glavnog šetališta, do kojeg vodi uređena staza, nalazi se Crkva Svete Bogorodice iz 1834. godine. Vrnjačka Banja raspolaže velikim brojem hotela svih kategorija, apartmana, kuća ili soba za izdavanje. Veliki broj sportskih terena omogućava i dolazak na pripreme sportista iz cele Srbije i Evrope.
 
Preporučujemo uživanje u mineralima sa izvora Tople Vode ili u slanoj vodi bazena hotela Slatina.
 
 

Topla voda - rimski izvor


Izvor Topla voda poznatija kao Rimski izvor nalazi se u blizini japanskog vrta - najlepšem delu parka Vrnjačke Banje. Krajem XIX veka Felix Kanic pominje Rimljane koji su koristili blagodeti mineralnih voda za lečenje na ovom prostoru i izgradili lečilište - Aqua Orciane. Tragovi iz rimskog perioda otkriveni su 1924. godine, na kaptaži toplih izvora kopajući na dubini od 2,4 metra, kada su pronađene isklesane stene iz kojih je isticala mineralna voda. Pronađen je veliki broj rimskih novčića iz perioda krajem I i početka IV veka, ostaci prvog poznatog bazena za kupanje kao i drugi vredni predmeti. Veruje se i da su Turci tokom VXII i XVIII veka koristili ove vode. A pre njihovog odlaska iz ovih krajeva zatrpali su lekovite izvore. Prvu analizu prema nalogu Kneza Miloša uradio je nemački geolog baron Herder 1835. Godine 1883. podiže se Kursalon, 1892. prvo kupatilo, nakon 1924. paviljon sa centralnim izvorom i termomineralno kupatilo. Do 1937. pristupa se dubinskim bušenjima da bi dobili novu količinu vode. Nove česme (bivete) postavljene su 1975. godine. Voda na izvoru Topla voda spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi temperature 36,5°C. Izvor je uređen 1989. i zvanično oživeo postavljanjem staklene piramide kao arhitektonsko rešenje. Dostupan je kao javno kupatilo.
 

 

Hotel Slatina


Hotel Slatina je najbolje mesto da se opustite i pobegnete od užurbanog života. Spoj modernog i tradicionalnog nalazi se na izvoru zadovoljstva. Slatina znači i izvor slane vode, zemljište pod uticajem soli. Wellnes i Spa hotela Slatina pored sauna, parnog kupatila, slane sobe i tepidariuma sadrži otvoreni bazen okružen prirodnim zelenilom u umirijućoj atmosferi, kao i bazen sa slanom vodom za opuštanje i relaksaciju. Koncentracija soli u bazenu je približna morskoj vodi. Boravak se preporučuje osobama svih starosnih dobi. Slana voda stimuliše cirkulaciju deluje opuštajuće na čitav organizam. Preporučuje se za parove svih uzrasta a u letnjim mesecima i porodicama sa decom. Naša preporuka je i boravak u hotelu Solaris (posebno u letnjim mesecima) koji poseduje jedan od najboljih wellnes i spa u Vrnjačkoj Banji. Od skoro Vrnjačka Banja ima i hotel sa 5 zvezdica - Tonanti, koji dočekuje goste u svojim bazenima tokom cele godine. Vredi pomenuti renovirane hotele Fontanu i Zvezdu, dok se hotel Merkur preporučuje za pacijente sa propisanim terapijama.

Neka vas dočeka miris banjskog parka kada krene povetarac sa Goča.
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje Spa ture 8-10 sati. Vreme polaska u 9 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: usluge turističkog vodiča, ulaz u izvor Topla Voda ili Wellness centar hotela Slatina i povratni transfer.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 

Media