Obilazak pravoslavnih hramova Beograda

Doživite lepotu i duhovni mir Beograda

 Skoro da ne postoji kvart našega grada u kome se ne nalazi pravoslavni hramovi. U ovoj našoj turi obići ćemo neke od najvažnijih.
 
 

Crkva Ružica

 
Crkva Ružica je najstarija crkva u Beogradu, posvećena je Presvetoj Bogorodici i nalazi se na Beogradskoj tvrđavi. Na osnovu sadrzaja i izgleda, uvrštena je među deset najinteresantnijih na svetu. Pretpostavlja se, da se crkva nalazila na istom mestu, ispod Zindan kapije i u 15. veku kao deo manastirskog kompleksa, za vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića.
 
Prvobitna crkva za vreme osmanskog osvajanja (1521. godine) je razorena i na njenom mestu, odmah posle oslobođenja (1867. godine) sazidana je nova. Prema dokumentima, svega nekoliko dana posle oslobođenja, formirana je komisija za rekonstrukciju Ružice i nova crkva je podignuta je za svega devet meseci, osveštena i bogosluženja su nastavljena. Jedno vreme, u 18. veku, služila je kao barutni magacin, zatim je kao rezultat požara stradala u 19. veku i postala je vojna crkva, gde su služili vojni sveštenici beogradskog garnizona i flote. Pod zaštitom države stavljena je 1965. godine, čuva tradiciju vojnog hrama, a na praznik 15. februara služi kao memorijal svih srpskih oficira i vojnika poginulih u ratovima 1878-1918, kada se čitaju imena 3000 nestalih boraca.
 
 

Crkva Svete Petke

 
Crkva Svete Petke na Beogradskoj tvrđavi podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposrednoj blizini crkve Ružice. Izgrađena je početkom 15. veka, kada su mošti Svete Petke donesene u Beograd. Posle osmanskog osvajanja 1521. godine, mošti su odnesene u Carigrad, gde su se i nalazile do polovine 17. veka kada ih je moldavski vladar preneo u grad Jaši. Crkva Svete Petke uspela je da sačuva deo moštiju.
 
 
 

Saborna crkva Svetog Arhangela Mihaila

 
Saborna crkva u Beogradu, jedna je od najvećih izgrađenih u Kneževini Srbiji. Mnogi značajni događaji i duhovna prosvećivanja u srpskoj istoriji, vezani su za formiranje i razvoj Saborne crkve. I ona je, kao i mnoge druge crkve, manastiri i hramovi, bila podizana, rušena i obnavljana. Postojanje ovog hrama čuva mnogovekovnu istoriju i pravoslavno hrišćansku tradiciju našega grada. U 1882. godini ovde je na kraljevski presto pomazan kralj Milan Obrenović, a 1904. krunisan je kralj Petar I Karađorđević. Posle obnove Srpske patrijaršije u crkvi je organizovana intronizacija patrijarha Dimitrija. U Sabornoj crkvi se nalaze grobnice kneza Miloša i kneza Mihaila Obrenovića, deo moštiju Cara Uroša i sveca Stevana Štiljanovića, grobovi nekoliko srpskih patrijarha i mitropolita. Ispred glavnog ulaza sahranjene su dve veoma važne ličnosti srpske kulture - Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadzić.
 
 

Crkva Aleksandra Nevskog

 
Crkva Aleksandra Nevskog podignuta je posle oslobođenja Srbije, za ruske vojnike koji su učestvovali u borbama u srpsko - turskom ratu. Hram je nazvan po velikom ruskom svecu, kako bi ruski dobrovoljci - oslobodioci imali svoj hram. Menjao je svoju lokaciju u Beogradu, današnji je osveštan 1912. godine, dok se gradnja nastavila do 1930. godine. Crkva je fresko oslikana u srpsko vizantijskom stilu.
 
 

Crkva Svetog Marka

 
Saglasno projektu između 1931-1940 godine sagrađena je crkva Svetog Marka. Arhitekturni, monumntalni stil crkve, izgrađen je u duhu srpskog srednjevekovnog graditeljstva, po primeru manastira Gračanice iz 13. veka i odličan je primer kako stari duhovni obrazci u formi novih građevinskih materijala mogu da se uklope u gradsku sredinu, ne gubeći pri tom ništa od svoje jednostavnosti i lepote. U hramu se nalazi sarkofag sa moštima srpskog cara Dušana Nemanjića.
 
 

Crkva Svete Trojice - hram Ruske pravoslavne crkve

 
Nastajanje ruske crkve u pravoslavnom Beogradu, odgovara potrebi verujućih ruskih ljudi, izbeglih posle Oktobarske revolucije. Uz finansijsku pomoć ruske emigracije u Beogradu i vladara Srbije, u Tašmajdanskom parku, odmah pored Crkve Svetog Marka, izgrađena je Crkva Svete Trojice u stilu i tradiciji Psovsko - Novgorodskog graditeljstva. Hram je osveštan 1934. godine i postao je poznat u celoj ruskoj emigraciji u svetu kao centar crkvenog života Ruske pravoslavne crkve. U ovoj crkvi bogoslužili su svi srpski patrijarsi. U hramu se nalazi mogila general - poručnika, glavnokomandujećeg Ruske Imperatorske Armije, Barona Petra Nikolajeviča Vrangela.
 
 

Hram Svetog Save

 
Hram Svetog Save nalazi se na Vračarskom platou i jedan je od najvećih pravoslavnih svetilišta na svetu. Apsolutna visina hrama je 134,5 metara, površine 3650 kvadratnih metara i ima formu grčkog krsta sa kupolama na vrhu. U podzemnom delu nalazi se kripta, velika sala, riznica sa crkvom velikomučenika Svetog Kneza Lazara. Hram Svetog Save zauzima dominantan deo u silueti grada Beograda i vidljiv je sa svih prilaznih puteva našem gradu.
 
 

Manastir Vavedenje

 
Beogradski manastir Vavedenje na Senjaku je važan duhovni centar Beograda. Osveštan je 1936. godine od strane srpskog patrijarha Varnave - jednog od najznačajnijih u Srbiji. Među prvim centrima obnove ženskog monaštva u Srbiji nalazi se manastir Vavedenje. U riznici se čuvaju ikone i mošti svetitelja iz raznih perioda istorije pravoslavlja.
 
 

Manastir Rakovica

 
Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici među narodom je poznat i kao manastir dinastije Obrenović. Osnovan je najverovatnije u 13. veku, za vreme vladavine kralja Dragutina i kralja Milutina, dok se pretpostavlja da je obnovljen u 14. veku u vreme kneza Lazara. Prvobitan manastir je izmešten sa svoga mesta ali se isto tako nalazio kao i danas, u ataru beogradskog naselja Rakovica. Prema legendi i ikone su se same prenele iz stare u novu crkvu. Monaštvo manastira dobilo je ogromnu pomoć od ruskog cara Petra I, prilikom uspešnog posredovanja u pregovorima između Rusa i Osmanlija. U porti manastira nalazi se porodična grobnica Jevrema Obrenovića, srpskih patrijarha Pavla i Dimitrija, zatim hajduka Vase Čarapića. U riznici manastira čuvaju se mošti Svetog Nektarija i Svetog vladike Nikolaja Velimirovića
 
 
Obilazak pravoslavnih hramova počinje u 08.00 časova. Planirani povratak oko 17.00 časova.
Naš turistički vodič se nalazi sa vama na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge vodiča i transfer.
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.