Katolička baština u Beogradu

Tragom katolika u Beogradu

Brojna katolička zdanja svedoče o prisustvu Rimokatolika na teritoriji Beograda

 

Beogradska nadbiskupija

 
Zgrada Beogradske nadbiskupije se nalazi u centru Beograda od 1926. godine u zgradi nekadašnjeg Austrijskog poslanstva koja je sagrađena 1884. godine. Jedno je od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture sa kraja XIX veka u građena u duhu akademizma sa neorenesansnim elementima. U sklopu zgrade se nalazi prostrani uređeni vrt. U ovoj zgradi su se odigrali značajni istorijski događaji vezani za izbijanje Prvog svetskog rata. Nadležni metropolit i nadbiskup je monsinjor Ladislav Nemet. Prema izvorima Beogradske nadbiskupije oko 60000 katoličkih vernika živi u Srbiji.
 


Blažena Djevica Marija – katedrala Beogradske nadbiskupije

 
Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se u delu grada zvanom Neimar. Odmah do nje se nalazi i  župna crkva. Godine 1925. završena je gradnja privremene crkve, župnog ureda i samostana. Zvona su izlivena u istorijskoj pokrajiini Savoji. Poznata je i kao "francuska crkva" zbog prisustva Francuza kada je podizana. Godine 1938. započeta je gradnja nove crkve zamišljene kao spomen-crkva francuskim i srpskim borcima palim na Solunskom frontu. Tokom 80-tih crkva je dodatno uređena i oslikana. Crkva je osvećena 1988. godine kada Beogradska nadbiskupija dobija novu katedralu. Samostan je preuređen i prepravljen za duhovne vežbe i dobija ime Dom Ivana Kapistrana po svecu koji ima velike zasluge za oslobođenje Beograda od Turaka. Poznata italijanska kompanija izrađuje nove orgulje za crkvu. Katedrala predstavlja mesto svih većih liturgijskih skupova, hodočašća, koncerata…
 


Crkva Krista Kralja

 
Crkva Krista Kralja nalazi se u Krunskoj ulici na Vračaru. Krajem XIX veka datiraju počeci župe kada je izgrađena kapela svetog Ladislava u dvorištu današnje crkve. Crkva je zvanično osnovana 1924. godine. 1926. je preuređena, kada su i nabavljena zvona kao i prve orgulje u Beogradu koje se koriste i dan danas. Uz zalaganje nuncija Pelegrinetija i rimskog pape Pija XI, crkva dobija značajna sredstva za unutrašnje uređenje. Nakon odredbi Vatikanskog sabora 1962. crkva je renovirana. Radove je izveo i uradio nacrte ugledni rimski umetnik Augusto Ranoki. Sve do 1988. crkva je bila katedralna crkva Beogradske nadbiskupije.
 


Crkva Svetog Antuna Padovanskog

 
Crkva je posvećena Svetom Antonu Padovanskom u čast 700 godina od njegovog upokojenja. Jedan je od najpoštovanijih zapadnohrišćanskih svetitelja. Poreklom je iz Lisabona a danas počiva u italijanskom gradu Padovi. Crkva je sagrađena 1932. godine prema projektu slovenačkog arhitekte Josipa Plečnika. Predstavlja povratak na antičke uzore gradnje sa početka ranohrišćanske i ranovizantijske arhitekture. Glavni prostor sastoji se od kružnog dela, rotonde prečnika 25 metara i visine 17,5 metara i tornja zvonika visine 52 metra koji je sagrađen 1962. U oltaru crkve nalazi se bronzana skulptura patrona hrama i rad je Ivana Meštrovića. Godine 2010. proglašen je za spomenik kulture.
 
 

Župa Svetog Petra

 
Za nastanak Crkve Svetog Petra vezuje se istorija isusovaca (jezuita) u Beogradu. Za vreme vladavine Turaka i velikih borbi, isusovci u nekoliko navrata pokušavaju da se nastane u Beogradu. Prva humanistička škola na Balkanu je ovde osnovana. Nova nada stigla je sa oslobođenjem Beograda pod vođstvom Eugena Savojskog, ali kratkog daha, grad je vraćen Turcima. Posle ukidanja reda isusovaca, tek 1930. godine ponovo dolaze u Beograd. Gradi se crkva u dvorištu kuće u Makedonskoj ulici u Beogradu. Iz Petrovaradina se vraća barokna slika Bogorodice sa detetom koja je jedina uspomena iz perioda osnivanja. Mise se odžavaju na engleskom i mađarskom jeziku. Danas je kuća pod zaštitom beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Župa Svetog Ćirila i Metodija na Čukarici postoji od 1930. godine. Na Karaburmi se nalazi mala crkva, Župa Svetog Josipa Radnika.
 
 

Crkva Uznesenja Blažene djevice Marije u Zemunu

 
Crkva pripada Sremskoj biskupiji. Gradnja je završena 1795. godine na mestu stare crkve. U crkvi se čuva Bogorodica sa Isusom i danas je među vernicima poznata kao Zemunska gospa. Nakon Drugog svetskog rata pada broj vernika, i crkva je izgubila na značaju. Danas je ova crkva središte duhovnog života lokalnih katolika. Jednobrodna građevina, ima poluoblasti svod sa baroknim elementima. Poslednja obnova enterijera obavljena je 2006. godine, dok je 2009. izvršena obnova orgulja koje potiču iz 1910. godine.
 
 

Samostan Svetog Ivana Kapistrana i Antuna u Zemunu

 
Franjevački samostan Svetog Ivana Kapistrana i Antuna podignut je 1752. godine. Obnovljen je nakon požara 1807. godine, dok je toranj crkve podignut 1838. godine. Od 1971. do 2004. godine bila je sedište novobeogradske župe Svetog Ivana Kapistrana a od 2008 teritorijalno pripada Sremskoj biskupiji Đakovačko-osječke nadbiskupije. U samostanu se čuva krst pod čijim obeližijem su franjevci došli iz Beograda u Zemun 1739. Današnji izgled samostana i crkve datira iz 1830. godine Objekti su proglašeni za spomenik kulture i pod zaštitom su države.
 
 

Crkva Svetog Roka


Mala rimokatolička Crkva Svetog Roka podignuta je 1836. godine na temeljima stare kapele. Nalazi se u Gradskom parku u Zemunu i danas je povremeno u funkciji.
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.