Uvac - jednodnevni izlet

krstarenje - pešačenje - skriveni dragulji - džip tura

U staništu beloglavog supa

Avantura kreće iz Beograda. Jednodnevno putovanje do rezervata prirode Uvac. Uživamo u pešačkoj turi do najlepših vidikovaca ili uzbudljivom vožnjom obilazimo terenskim vozilom fantastične lokacije od kojih zastaje dah. Pred nama su kanjoni i pećine. Krstarimo brodićem dok iznad nas lete beloglavi supovi.

Sastanak sa vodičem i polazak iz Beograda u 7 sati.
 

Rezervat prirode Uvac

Nakon nekoliko sati vožnje sa usputnim pauzama Specijalni rezervat prirode Uvac nam otvara svoja vrata. Okružen planinama Zlatar, Jadovnik i Javor nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Teritoriju rezervata dele opštine Nova Varoš i Sjenica. Centralno mesto zauzima kanjonska dolina reke Uvac. U rezervatu je prisutno 130 vrsta ptica od kojih je najpoznatiji beloglavi sup. Netaknuta staništa reliktnih vrsta biljaka krase i promovišu rezervat prirode. Upoznaćemo i riblji svet kao i životinjske vrste koje se kreću na prostoru od preko 7500 hektara.
 
Organizujemo privatne ture .
Kreirajte vaš izlet po Srbiji prema vašim potrebama.

Izaberite jednu ili više opcija obilaska kanjona reka Uvac:
Tura se preporučuje tokom proleća, leta i rane jeseni.
 
 
Opcija 1.

Vidikovac Molitva - pešačenje

Od kampa Markova ravan možemo prošetati do vidikovca Molitva  i to ukupno zahteva okolo 4 časa hoda. Sa vidikovca Molitva vidi se sva lepota kanjona Uvac. Pešačimo okolo u potrazi za mestom odakle pravimo najbolje fotografije. Opciono obilazimo vidikovac Veliki vrh. Ipak, ukoliko imate želju da se nasladite ovakvim pogledom a nemate afiniteta za planinarenje, do 400m od vidikovca se može doći kolima a ostatak se mora prepešačiti. 
 

Beloglavi sup - posmatranje ptica

Sa vidikovca smo uslikali beloglavog supa koji pozira dok slobodno leti iznad nas. Retka vrsta lešinara danas broji preko 110 parova i preko 450 jedinki uključujući i kanjon reke Mileševke. Raspon krila beloglavog supa dostiže i do 3 metra. U ekosistemu ima jedinstvenu ulogu prirodne reciklaže jer se hrani isključivo uginulim životinjama.


Kamp Uvac - gastronomija

U Kampu Markova ravan kod naših prijatelja i domaćina upoznaćemo se sa specijalitetima zlatarskog i sjeničkog kraja. Na trpezi je specijalni kravlji sir, pita od heljde i druge ukusne đakonije. Prijaće odmor i pauza u prirodi. Pravimo pešačku turu. Prelazimo stari viseći most preko kanjonske reke.
 
 
Opcija 2.

Krstarenje Uvcem

Vode reke Uvac su vijugavo usekle korito obrazujući kraške stenovite stene. Krstarimo oko čuvenih meandra. Kanjonske litice idu do 350 metara visine. Krstarimo jezerom Uvac (Sjeničko jezero) koje se nalazi na visini od 980 metara i dubine je oko 100 metara. Opet uživamo u pogledu na jedno od najvećih kolonija beloglavog supa u Evropi. Iskrcavamo se iz čamca da obiđemo Ledenu pećinu.

Ledena pećina

Ledena pećina pripada sistemu kanala ‘’Ušačkih pećina’’ koje se nalaze na prostoru rezervata prirode Uvac. To je najduži do sada istraženi pećinski sitem u Srbiji (6185m). Glavni kanal pećine dug je preko 1500 metara. Dvorane i galerije su izuzetno bogate pećinskim nakitom: pećinski stubovi, stalagmiti, draperije i bigrene kade sa koralima i kristalnim ježevima.
 
 
Opcija 3.

Off road - vožnja terenskim vozilom

Pešterska visoravan je kao iz bajke, carstvo netaknute prirode i brojnih istorijskih, sakralnih i istorijski značajnih spomenika. Nalazi se na 1200m nadmorske visine i jedna je od najvećih evropskih visoravni. Prava oaza zdravog života, ponekad surove klime ali itekako kvalitetnog vazduha i hrane. Stočarstvo je glavno zanimanje ovdašnjeg stanovništva.
 
 
O nastanku samog rezervata čućemo priču na licu mesta i biti ponosni što smo na neki način bili deo ove jedinstvene prirodne celine. Povratak za Beograd u večernjim satima.
 

Polazak na jednodnevni izlet u 7 sati iz Beograda ili u 9 sati sa Zlatibora.
Uključeno: prevoz automobilom, minivanom ili autobusom; ulaznice za rezervat, licencirani turistički vodič.
Nije uključeno: krstarenje i vožnja terenskim vozilom prema programu; 
Napomena: Cena putovanja zavisi od broja osoba.
 
 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Beograd, Srbija.
 
 

Media