Kraljevska Srbija - dinastija Karađorđević - vinska tura

Šumadija - Oplenac - Topola

Grupna ili privatna tura po Šumadiji - srcu centralne Srbije.
 
U toku našeg prijatnog putovanja očekuju vas priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, tradiciji i ljudima ovog dela Srbije.
 

 Šumadija

Avala

 
Naše prvo odredište je Avala. Najbliža planina kod Beograda. Na samom vrhu Avale, obilazimo spomenik Neznanom junaku i Avalski televizijski toranj (visina 204,5m). Avalski toranj je najviša građevina na Balkanu) i sa njega se pruža najlepša panorama Beograda i Šumadije.
 
 

Oplenac

 
Obilazak kompleksa kraljevske dinastije Karađorđević na Oplencu nadomak Topole. Za vreme Prvog srpskog ustanka na Oplencu se nalazila tvrđava i grad vođe ustanika Karađorđa Petrovića. Oko grada su se nalazili utvrđeni rovovi, koji su služili kao zaštita grada. U vreme kralja Petra I, unuka vožda Karađorđa, počinje sadnja vinograda i izgradnja velelepnog hrama Svetog Đorđa - Mauzoleja dinastije Karađorđević. Oplenac se nalazi na istaknutom mestu i sa njega se otvara pogled na celu Šumadiju.
 
 

Karađorđev grad

 
Izgradio ga je vožd Karađorđe, vladar ustaničke Srbije, u periodu od 1811. do 1813. godine. Sačuvani su i obnovljeni konak sa kulom, crkva i škola. U konaku se nalazi stalna izložba oružja i eksponati iz Prvog srpskog ustanka kao i predmeti iz života vožda.
 
 

Hram Svetog Đorđa

 
Nalazi se na samom vrhu Oplenca, na izrazito vidnom mestu, okružen zelenom šumom. Belina hrama obasjava nadaleko kao svetionik u savršenoj harmoniji sa okolinom. Crkva Svetog Đorđa izgrađena je u srpsko - vizantijskom stilu. Unutar crkve sahranjena su 24 člana kraljevske porodice Karađorđević. Na počasnim mestima, u gornjem prostoru crkve, nalaze se dva sarkofaga u kojima počivaju rodonačelnik dinastije Đorđe Petrović i njegov unuk kralj Petar I Karađorđević. Precizno ukomponovana lokacija crkve sa svojom monumentalnošću i lepotom mozaika pravi je biser arhitekture Oplenca, Šumadije i Srbije.
 

Kuća Kralja Petra I

 
Stari kralj Petar I je voleo da boravi u ovoj kući, jer se ispred nje pružao pogled na njegov rodni kraj i da bi mogao da nadgleda radove na izgradnji crkve Svetog Đorđa. U njoj je boravio do 1915. godine kada je počelo povlačenje preko Albanije. Danas je kuća preuređena u muzej - galeriju posvećenu dinastiji Karađorđević.
 
 

Poseta Kraljevoj vinariji

 
Slobodno se može reći da je Oplenac pokriven vinogradima. Tradicija vinogradarstva u ovom kraju datira još iz vremena Rimljana. Blago prijatni klimat, konfiguracija terena i izuzetno plodno zemljište pružili su stanovnicima ovog regiona odlične uslove za uzgajanje raznih sorti grožđa i proizvodnju ukusnih i kvalitetnih vina. Posetićemo Vinogradarevu kuću, vinograde, vinski podrum i degustirati oplenačka vina.
 
 

Vinarija Aleksandrović - degustacija vina

Aleksandrović porodica se više od sto godina bavi vingradarstvom i vinrastvom. Od početka je sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Danas je sa svojim vinima jedna od vodećih srpskih privatnih vinarija. Njihova vina se nalaze u Svetskom muzeju vina u Bordou i na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana širom sveta. Sa nama obiđite raskošan podrum i degustirajte bela, crvena i penušava vina iz linije Selection i Premium. Ugostićemo vas u svakoj prilici, bilo da je induvidulana ili grupna poseta, poslovni sastanak ili team buidling. 
 

Bukovička banja

 
Bukovička banja se nalazi ispod planine Bukulje. Poznata je po svojim lekovitim izvorima. Ovde izvire i jedna od najpopularnijih flaširanih mineralnih voda na Balkanu Knjaz Miloš. Vodu možemo popiti i na banjskim izvorima. U banji se nalazi i najpoznatiji park Šumadije. Veliki značaj u projektovanju parka dali su knjaz Miloš i knjaz Mihailo Obrenović. U prelepo sređenom parku nalazi se jedinstvena kolekcija skulptura koje su poklon gradu Aranđelovcu od poznatih svetskih skulptora.
 
 
 

Orašac

 
U selu Orašac nadomak Aranđelovca, na Sretenje, 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Za vođu je proglašen Đorđe Petrović. U spomen ovom velikom istorijskom događaju izgrađen je spomen - kompleks: crkva Vaznesenja Gospodnjeg, spomen - škola i spomen - česma u Marićevića jaruzi, kao i muzej i skulptura Karađorđa. 15. februara se obeležava Dan državnosti Srbije.
 
 

Karađorđev Vajat - etno kuća

 
Posetiti Šumadiju a ne upoznati i tradicionalna seoska domaćinstva, sa jedinstvenom atmosferom i kuhinjom, bilo bi neoprostivo. Ovde vas očekuje srdačan srpski prijem, najukusniji specijaliteti srpske kuhinje i najbolje rakije. Vreme za odmor.
 
 
Izlet počinje u 10.00 sati iz Beograda.
Planirani povratak oko 19.00 časova.
 
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: ulaznice za posetu kompleksa na Oplencu, degustacija vina, usluga vodiča, transfer i dobro raspoloženje.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 
 

Media