Fruška Gora - Manastirska Tura Srbija

Srpska Sveta Gora

Nacionalni park Fruška gora se često, sa punim pravom, naziva biser Srbije. Vršačke planine i Fruška gora su jedine dve planine Panonske ravnice. Tačka. U nekim davnim vremenima Panonskog mora izdizale su se kao ostrva okružena slanom vodom. Fruška gora se nalazi u Sremu u Vojvodini. U neposrednoj blizini su Dunav, Novi Sad i Sremski Karlovci. Obiluje šumama i jezerima i blagorodnim vinogradima. Na njenoj teritoriji nalazi se pravo bogatstvo od 17 sačuvanih manastira Srpske pravoslavne crkve. Prema spisima nekada ih je bilo 35. Manastiri Fruške gore građeni su u periodu od XIII do XVIII veka. Od svog osnivanja predstavljaju duhovni život Srba, čuvare religije, tradicije i običaja kao i prelepe primere srpske srednjovekovne arhitekture.

Od Beograda nas očekuje sat vremena putešestvija do manastira Mala Remeta, našeg prvog odredišta. Naš turistički vodič će vas upoznati sa Fruškom gorom, istorijom, kulturom, prirodom, običajima i narodom ovog dela Srbije.
 
 

Manastir Mala Remeta

 
Kako za većinu manastira Fruške gore, tako i za Malu Remetu nije sasvim poznato ko je osnivač. Prema predanju, ovaj manastir je srpski kralj Dragutin Nemanjić gradio kao metoh - poklon manastiru Rača. Najverovatnije osnivačka povelja je uništena za vreme turskih osvajanja. Manastirska crkva je posvećena Bogorodičnom pokrovu i sagrađena je u srpsko-vizantijskom stilu. Manastiru je ženski.
 
 
 

Manastir Jazak

 
Na južnim obroncima Fruške gore, nedaleko od Vrdnika, na kraju sela Jazak, nalazi se istoimeni manastir. Kako se veruje, manastir Jazak osnovao je srpski despot Jovan Branković u XV veku, i on se nalazio na 2 kilometra od današnjeg manastira. Današnji manastir nastaje početkom XVIII veka u vreme velike seobe Srba kada su o ovaj manastir prenete mošti Cara Uroša, zbog čega je manastir uživao veliki ugled. Manastirska crkva Svete Trojice podignuta je polovinom XVIII veka. U manastiru živi, služi i moli se bogu žensko monaštvo.
 
 
 

Manastir Vrdnik - Sremska Ravanica

 
Manastir je posvećen prazniku Vaznesenju Hristovog. Teško je reći kada je manastir zaista osnovan, pretpostavlja se krajem XV veka. Manastir stiče veliku popularnost kada su u njega prenete mošti Svetog kneza Lazara iz manastira Ravanica usled najezde turske vojske sa juga. Tada je manastir obnovljen i nazvan Sremska Ravanica po imenu Lazarevog manastira - Moravske Ravanice. Mošti svetog kneza su vraćene u Moravsku Ravanicu a u Sremskoj je ostao deo moštiju. U manastiru se nalaze i mošti Svete Anastasije (III vek), svetinje sa hristovog groba, deo moštiju Sv. Teodora Tirona. Današnja crkva izgrađena je početkom XIX veka za vreme mitropolita Stefana Stratimirovića.
 
Vreme je za ručak i predah u nekom od nacionalnih restorana na Fruškoj gori.
 
 
 

Manastir Novo Hopovo

 
Manastir Novo Hopovo zajedno sa manastirom Krušedol, važi za najvažniji manastir Vojvodine po svojoj duhovnosti, obrazovnoj ulozi i bogatstvu istorije. Prvi pisani trag o manastiru je iz prve polovine XV veka dok ga je krajem istog veka obnovio arhiepiskop srpski Maksim Branković kada i dobija svoj barokni izgled. Sadašnja manastirska crkva podignuta je polovinom XVI veka i posvećena je Svetom Nikoli. Nakon Prvog svetskog rata naseljavaju ga ruske monahinje a danas je manastir opet muški.
 
 
 

Manastir Grgeteg

 
Manastir je podigao Zmaj Ognjeni Vuk 1471. godine u slavu svog oca Grgura. Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli. Stara crkva zamenjena je u drugoj polovini XVIII veka novom baroknom građevinom. U ćivotu, u pevnici čuvaju se svete mošti: stopalo prvomučenice Tekle, kost lobanje prvomučenika arhiđakona Stefana, dok se u drugoj drvenoj kutiji čuva kost velikomučenika Sv. Georgija kao i svetitelja Jovana "mučenog u Beogradu. U hramu se nalazi ikona Trojeručica koju pohode mnogi hodočasnici.
 
 
 
 

Manastir Krušedol 

 
Muški manastir Krušedol osnovao je početkom XVI veka srpski despot, episkop i kasnije arhiepiskop Maksim Branković. Jedan je od najznačajnijih srpskih manastira po bogatstvu svoje istorije, riznice, ikonostasu i živopisu (vizantijski stil). Manastirska crkva je posvećena Blagovestima i sagrađena je u stilu moravske škole dok vrata i prozori daju baroknu notu. Predstavlja mauzolej dinastije Brankovića. U njoj su sahranjena dva patrijarha Srpske pravoslavne crkve kao i srpski kralj Milan Obrenović.
 
 
 
 

Manastir Velika Remeta

 
Prema narodnom predanju manastir je početkom XIII veka osnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić. Manastir Velika Remeta posvećen je Svetom Dimitriju. Prvobitna manastirska crkva građena je u stilu Raške škole ali su je radovi na obnovi u XVII veku učinili potpuno baroknom građevinom. Barokni zvonik je posvećen Sv. Jovanu i predstavlja jedan od najviših u ovom delu Evrope. Manastir poseduje jedan od najlepših parkova Fruške gore. Manastir je muški.
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Vreme polaska iz Beograda u 08.00 časova. Planirani povratak oko 16.00 sati
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i transfer. 

 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media