Novi Sad - Subotica - vinska tura

Vojvodina, na severu Srbije

U toku ove naše ture obilazimo dva najveća grada Vojvodine i degustiramo vina sa beloga peska. Polazak je iz Beograda a do Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave očekuje nas oko sat vremena putovanja blagorodnom Panonskom ravnicom. Naše putešestvije upotpuniće interesantne priče našeg turističkog vodiča, koji će vas upoznati sa istorijom, prirodom, kulturom, običajima i narodom severa Srbije.
 
 

Petrovaradinska tvrđava

 
Na desnoj obali, dok je na levoj grad Novi Sad, podignut je "Gibraltar na Dunavu" kako se popularno naziva Petrovaradinska tvrđava. Na mestu srednjovekovnog utvrđenja, Austrija u XVIII i XIX veku gradi potpuno novu tvrđavu, zbog blizine granice sa Osmanskim carstvom. Prvo naselje podigli su Kelti, zatim Rimljani radi utvrđivanja granica podižu niz utvrđenja na Dunavu i među njima tvrđavu Kuzut (današnji Petrovaradin), dok se u vreme Vizantije nazivalo Petrikum. Najveći značaj tvrđava dobija za vreme Austrijsko - Turskih ratova. U našem obilasku Petrovaradinske tvrđave prošetaćemo po najlepšim njenim delovima i uživati u panoramskom pogledu na Frušku goru, Dunav, Petrovaradin i grad Novi Sad.
 
 
 

Novi Sad

 
Nakon obilaska tvrđave, očekuje nas jednočasovna pešačka tura po centru Novog Sada. Razgledanje počinjemo sa Dunavskim parkom, najlepšim u gradu, u čijem centru se nalazi jezerce i na njemu ostrvo. Na park se nadovezuje Dunavska ulica, najverovatnije najstarija u gradu, sa svojim jednospratim kućama izgrađenim u baroknom stilu. Na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice videćemo gradsku biblioteku izgrađenu 1895. godine, velelepni Vladičanski dvor, rezidencijalna palata srpskog pravoslavnog episkopa Eparhije bačke, sagrađen 1901. godine u srpsko-vizantijskom stilu dok je fasada u pseudo-mavarskom stilu. Na početku Pašićeve ulice nalazi se pravoslavni hram posvećen Svetom Đorđu. Prošetaćemo glavnom ulicom Jove Jovanovića Zmaja, od spomenika pesniku Jovi do Trga slobode. U središtu trga je spomenik Svetozaru Miletiću, posetićemo rimokatoličku katedralu Imena Marijinog sagrađenu u neogotskom stilu, videti Gradsku kuću u neorenesansnom stilu. U neposrednoj blizini nalazi se zgrada Srpskog narodnog pozorišta.
 
 
 

Vinski Dvori

Degustacija vina

 
Ceo ovaj region leži na pesku što je posledica ostatka Panonskog mora. Prema tome se vina iz Subotičkog basena nazivaju "vina sa peska". Pesak, umereno-kontinentalna klima kao i veoma kvalitetne sorte vinogradnih loza više je nego dovoljan preduslov za dobijanje kvalitetnih vina prefinjenih ukusa. Posetićemo ove prelepe vinograde i degustiraćemo 7 vrsta vina u vinskom podrumu. Uvereni smo da će vam se svideti. Živeli.
 
 
 

Salaš

 
Boraviti u okolini Subotice a ne obići neki od mnogobrojnih salaša jednostavno je nezamislivo. Vekovna kultura i tradicija se čuva u salašima a tradicionalna, bogata i ukusna trpeza prava je poslastica. Uživajte u krompirači, telećem perkeltu sa domaćim testom i sirom, pevčijem paprikašu sa knedlama, salašarskom pasulju, ovčijem paprikašu sa kupusom, svinjskim papcima, pečenoj patki ili pak možda pravoj ribljoj čorbi. Za sladokusce smo obezbedili fanke, domaće štrudle, gomboce, kompote... Tu su domaći sokovi, rakije, vina..
 
 
 

Subotica

 
Bogato kulturno nasleđe, visoka kultura življenja, nadasve dopadljiva arhitektura, multikulturalni duh, evropski šarm - sve su to odlike koje krase ovaj grad i čine ga prepoznatljivim. Gradska kuća na glavnom trgu, gradska biblioteka sa svojim kipovima, subotička Sinagoga kao jedna od najlepših u Evropi, neponovljiva Rajhlova palata i desetine drugih atraktivnih objekata obeležili su Suboticu kao evropski grad secesije. Gradski arhitekturni ansambl ukrašavaju i brojne građevine u baroknom i neobaroknom stilu. Pored navedenih zdanja obilazimo i Franjevački samostan Svetog Mihovila, Palatu Mikše Demetera (zgrada Gradskog muzeja), Narodno pozorište i Pravoslavni hram Svetog Vaznesenja.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Vreme polaska u 8 časova, planirani povratak oko 20.00 časova.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer i degustacija vina.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 

         +381 60 572 02 55

      +381 64 130 05 25

    +381 64 567 73 40

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media