Dolina reke Ibar - UNESCO manastirska tura Srbija

Svetska kulturna baština Srbije

Na ovo naše produhovljeno putovanje, na kom ćemo se upoznati sa srpkim srednjovekovnim manastirima, polazimo rano izjutra, u 05.30 iz Beograda. Od glavnog grada Srbije do manastira Žiča, prvog kojeg ćemo obići, potrebno nam je oko dva sata vožnje. Sa nama će na proputovanju biti naš turistički vodič koji će nam pričati o prirodi, istoriji, kulturi, običajima i tradiciji i naravno o narodu ovog dela naše Srbije.
 
Veliki župan Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, u drugoj polovini XII veka postaje najmoćniji među ostalim srpskim vladarima tog vremena. U dolini reka Ibar, Raške i Studenice, osniva srednjovekovnu državu sa prestonim gradom Stari Ras, čiji se ostaci nalaze nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Nakon dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve počinje se sa podizanjem velikog broja manastira, za čiju se arhitekturu i freskoslikarstvo sa pravom tvrdi da su najlepši primeri Evrope srednjeg veka.
 
 
 

Manastir Žiča

 
Manastir Žiča je podignut početkom XIII veka. Ktitor je Stefan Prvovenčani, prvi srpski kralj iz Dinastije Nemanjića. Žiča je imala važnu ulogu u religioznom, kulturnom i političkom životu srpske crkve, države i naroda. Nakon dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve 1219. godine, u manastiru Žiča se nalazio tron prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Save. Ovde je krunisano sedan srpskih kraljeva pa se manastir naziva i "sedmovratnim", jer su se za svakog krunisanog kralja otvarala posebna vrata. Crvena fasada manastira predstavlja kraljevsku boju. Manastir je u svojoj 8 vekova dugoj istoriji nekoliko puta rušen i obnavljan. Manastir Žiča je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja.
 
Od manastira Žiče do manastira Studenice očekuje nas 45 minuta prijatne vožnje dolinom reke Ibar, koju popularno nazivaju "dolinom kraljeva" i "dolinom jorgovana". Usput ćemo panoramski videti i srpsku srednjovekovnu tvrđavu Maglič, koja je služila kao zaštita pomenutim manastirima.
 
 
 

Manastir Studenica

 
Veliki župan Stefan Nemanja, u periodu od 1893. do 1198. godine gradi osniva Studenicu jedan od najvećih, najbogatijih i najlepših srpskih i svetskih manastira. U izgradnji su učestvovali i ostali srpski kraljevi kao i najbolji majstori tog vremena. Arhitektura je spoj romaničkog i vazantijskog stila, čime je nastala prepoznatljiva Raška škola graditeljstva. Nekada se unutar utvđenog manastirskog poseda nalazilo 14 crkava, od kojih su se sačuvale samo 3 i to Bogorodična crkva iz XII veka, crkva Svetog Nikole XII vek kao i Kraljevska crkva iz XIV veka. Glavna crkva manastira posvećena je Uspenju Bogorodice, sagrađena je od mermera i predstavlja najlepši primer srpskog graditeljstva srednjeg veka. Studenica je bila duhovni, kulturni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. Nedaleko od mananstira se nalaze i isposnica Sv. Save kao i crkva Pridvorica. U Studenici se nalaze mošti Svetog Simeona, Svetog Simona kao i Svete Anastasije. UNESCO je 1986. godine, uvrstio manastir Studenicu u spisak svetske kulturne baštine.
 
 
Nakon posete manastiru Studenica očekuje nas pauza za ručak i odmor.
 
 
 

Manastir Gradac

 
Manastir Gradac se nalazi na šumovitim obroncima planine Golija, nedaleko od stare prestonice Srbije (Stari Ras) i u to vreme u centru srpske srednjovekovne države. Gradac je zadužbina srpske kraljice Jelene Anžujske, a izgradnja manastira je završena za vreme vladavine njenog sina kralja Dragutina. Spoj vizantijskih i romaničkih uticaja, ovde je obogaćen rešenjima bliskih katolicima i Zapadnoj Evropi, gde je gotika u to vreme već uveliko vladajući stil. Nakon dolaska u Srbiju, katolkinja po rođenju, kraljica Jelena prelazi u pravoslavlje i staje u žaštitu svih hrišćana. Manastir je bio zaštićen velikim zidom i imao je dva ulaza. Manastir Gradac je ženski manastir i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik od izuzetnog značaja.
 
 
 

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu

 
Ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je i kada podigao ovaj najstariji hrišćanski hram na teritoriji Srbije. Prema jednom predanju podigao ga je apostol Tit (učenik apostola Pavla), vezuje se i za navodno doseljavanje Slovena u VI veku, dok postoji i verovanje da je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla iz XIX veka. Najstarije sačuvane freske su iz IX i X veka. U ovoj bogomolji kršten je Stefan Nemanja, po pravoslavnom obredu, rodonačelnik dinastije Nemanjića. Bila je sedište episkopa, mitropolita i arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve. Od 1979. godine, Petrova crkva se zajedno sa ostacima prestonog grada Ras, manastirima Sopoćani i Đurđevi stupovi našla na UNESCO-voj listi svetske kulturne i prirodne baštine.
 
 
 

Manastir Đurđevi Stupovi

 
Manastir je osnovao Stefan Nemanja 1171. godine, nakon što se uspešno izbavio iz ropstva i zavladao Srbijom. Manastir je dograđivao i fresko oslikavao srpski kralj Dragutin XIII veku. Posvećen je Sv. Đorđu. Nalazi se na brdu iznad Novog Pazara i nedaleko od stare prestonice Stari Ras. Jedan je od najstarijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Jarki je primer Raške škole građevine ujedinivši romanički i vizantijski stil arhitekture. Posebnost ovom hramu daju dve kule (stupa) po kojima je manastir nazvan. Manastir Đurđevi Stupovi, kao deo kompleksa Stari Ras, 1979. godine uvršten u UNESCO listu svetske kulturne baštine.
 
 
 

Manastir Sopoćani

 
Manastir Sopoćani osnovao je kralj Stefan Uroš Prvi, sredinom XIII veka, u dolini reke Raške, nedaleko od stare prestonice Stari Ras. Naziv manastira potiče od slovenske reči "sopot" ili izvor u prevodu. Manastir Sopoćani se zbog svog duhovnog i istorijskog značaja, kao i zbog činjeneice da je drugi ktitor bio car Dušan, nosi titulu Carske Lavre. U svojim najsvetlijim danima, do 100 monaha je živelo u njemu. Manastirska crkva posvećena je Svetoj Trojici, čije freske su pravo remek delo. Tu se nalaze mošti kralja Stefana Uroša I, kraljice Ane Dandolo, arhiepiskopa Joanikija I, kneza Đorđa (mlađi sin kralja Vukana). Manastir je okružen ruševinama odbrambenih bedema. Na UNESCO  listu svetske baštine uvršten je 1979. godine.
 
 
Nakon posete manastiru Spoćani, očekuje nas jednočasovni odmor u centru Novog Pazara, odlazak na večeru.
Povratak za Beograd.
 
 
Polazak rano iz Beograda, u 05.30. a povratak oko 23.00 časa. 
Mesto susreta sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na dogovorenoj adresi.
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i transfer.
 
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media