Sremska Tura Srbija

 od Rimljana do danas

Na jednodnevnom izletu po Sremu susrešćemo se sa istorijskim nasleđem ovog dela Srbije i čuti mnoge uzbudljive priče.
Na putovanju otvaraju nam se kapije rimskih nalazišta, spomenika iz II svetskog rata, prirodnih retkosti.
Začinićemo sve dobrom hranom, uz dobra vina za kraj naše ekskurzije.
 
 

Srem

 
Srem je geografska regija u Srbiji koju okružuju reka Dunav i Fruška gora na severu, reka Sava na jugoistoku, i dalje na zapadu, granica je reka Bosut i Hrvatski deo Srema. Srem dobija ime po antičko-rimskom Sirmijumu. Pored većinskog stanovništva Srba, na području Srema žive Hrvati, Mađari, Slovaci i drugi..  Pripada Panonskoj niziji, i prati ga svuda pesma, Srem, Srem Srem lepo je živet u njem.
 
 

Sremska Mitrovica


Sremska Mitrovica zauzima centralnu poziciju Sremskog okruga. Uže gradsko jezgro ima oko 40 000 stanovnika. Jedan je od retkih gradova na svetu koji se u kontinuitetu nalazi na istoj poziciji. Ponosan na svoju rimsku istoriju i na grad Sirmijum koji je u periodu od kraja I do IV veka bio među četiri najznačajnija rimska grada uz Rim, Milano i Nikomediju. U Sirmijumu i okolini rođeno je 9 rimskih careva. Sadašnja Sremska Mitrovica se nalazi skoro u celini na antičkom Sirmijumu, pa je i dokazano da se tu nalazi najveći neotkopani hipodrom (rimski cirkus) na svetu. Razaraju ga Huni i Avari u V i VI veku. Osvajaju ga redom Sloveni, Bugari, Mađari, Vizantinci koji nakon napuštanja ostavljaju Manastir svetog Dimitrija sa tvrđavom, po kome grad nosi današnje ime, latinski „Civitas Sancti Demetri“. Dmitrovica, prerasta u Mitrovica. U vreme Turaka, Mađari se povlače, Srbi opstaju i šire svoje posede. U gradu na obali reke Save, prošetaćemo istorijskim jezgrom i njegovim trgovima koji su nastali u periodu od 16. do 19. veka. Unutar srca grada nalaze se Pravoslavna crkva Sv. Dimitrija i Stara crkva Sv. Stefana, Rimokatolička crkva sv. Dimitrija i Rusinska crkva. U Mitrovici se nalazi najveći pešački, viseći most na Balkanu dužine 262 metra, posvećen Svetom Irineju. U blizini Mitrovice nalazi se najstariji fruškogorski manastir Bešenovo.
 
 
Carska Palata – Sirmijum

Obilazimo arheološki lokalitet Carska palata. U rimskom Sirmijumu, na prostoru Srbije, u današnjoj Sremskoj Mitrovici, rođeno je 9 rimskih imperatora: Trajan Decije, Hostilijan, Klaudije, Kvintil, Aurelijan, Prob, Maksimilijan, Konstancije i Gracijan. Bio je prestonica Rimskog carstva i jedan od najvećih gradova svoga vremena, zlatni grad u kojem je živelo 100 000 ljudi. U IV veku rimski pisac Amijan Marcelin naziva ga „mnogoljudna majka gradova“. Lokalitet Carska Palata je okriven 1957. godine. Prilikom pripreme terena za izgradnju stambene zgrade, otkriveni su masivni zidovi, ostaci grejnog sistema, podni mozaici, neposredno uz palatu i ostaci rimskog cirkusa (hipodroma). Carska palata je imala prostor za obavljanje dužnosti cara kao i privatne delove za stanovanje. Cirkusi se podižu pored palate, kao ceremonijalno prikazivanje vladara svome narodu, gde se odvijaju i trke kolima kao najpopularniji sport Rimljana.
 
 

Zasavica


Prelazimo preko reke Save i stižemo u Specijalni Rezervat Prirode – Zasavica koji se prostire na površini od 1825 ha. Pod zaštitom je države kao rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa prirodnim retkostima i ugroženim vrstama. U Zasavici je pronađeno preko 600 biljnih vrsta, 180 različitih vrsta ptica, i oko 65 vrsta sisara koji obitavaju u šumskoj vegetaciji a mnoge vrste su reliktne i endemske. U vodenom svetu rečice Zasavice pored riba prisutne su gljive, vodozemci, beskičmenjaci. Riba Umbra krameri je zaštitni znak rezervata, kao trajno zaštićena prirodna retkost u Srbiji. Sa tornja visokog 18 metara, pruža se pogled 300ha zemljišta na kojem se domaće životinje slobodno kreću od aprila do oktobra uživajući u prirodnoj oazi. Prisutne su razne vrste autohtonih domaćih životinja: Balkansko magare, mangulice, podolsko goveče, konji, ovce... Poznato je da je dabar ugrožena vrsta, u saradnji sa društvom prirodnjaka iz Bavarske, 2004. godine pušteno je u Zasavicu i okolinu 31 jedinka dabra, čije se aktivnosti prate do danas. Šetaćemo stazom korak uz korak uz domaćie magarce, mangulice. Pravimo pauzu da probamo meso od mangulice, a možete kupiti i magereće mleko.
 
 

Spomen park – Sremski front


U Drugom svetskom ratu u Sremu se formirao Sremski front, kao deo Istočnog fronta. Pored sela Adaševci formiran je najveći front i vojna operacija na prostoru okupirane Jugoslavije. Povlačeći se sa juga Balkana, Nemci organizuju veliki broj snaga na ovom području. Ratna dejstva i konačni proboj trajali su od oktobra 1944. do aprila 1945. Spomen obeležje Sremski front podignuto je 1988. U spomen parku su ugrađene ploče sa imenina svih jedinica koje su učestvovale u borbama, takođe je prikazan i raspored domaćih i neprijateljskih odbranbenih linija. Ispisano je 15 000 imena palih boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Crvene (SSSR) i Bugarske narodne armije.
 
 

Šid


Opciono obilazimo i najzapadniji gradić u Srbiji, Šid. Sa oko 15 000 stanovnika, okružen voćnjacima i vinogradima, čuva svoje uspomene i kulturu pre svega kroz spomen kuću i galeriju poznatog slikara Save Šumanovića koju ćemo videti. U Šidu je 1898. godine osnovano Srpsko društvo Venac, za ženidbu i udadbu. Neobično društvo skupljalo je novac i pomagalo mladima kojima je bila potreba pomoć za osnivanjem porodice. Istoriju Šida, prepričavamo tokom ture...
 


Manastir Privina Glava


Manastir Privina Glava nastao je u 15. veku i pripadao je porodici Branković (postoji verovanje da je nastao i u 12. veku). Crkva je posvećena arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Vredna knjiga „Minhenski Psaltir“ pisana u Carigradu i Svetoj Gori, pripadala je velikom srpskom despotu Đurđu Brankoviću. Iako se smatra jednom od najraskošnijih i retkih srpskih knjiga iz 14. veka, danas se nažalost nalazi u Bavarskoj kraljevskoj biblioteci, odneta je iz manastira krajem 17. veka.
 


Vinarija u Erdeviku


Na izuzetnom položaju suncem okupane padine Fruške gore nalaze se vinarije u selu Erdevik. Degustiramo vina i mezimo erdevički kulen u Vinariji Trivanović koja svoj kvalitet grožđa sa puno ljubavi neguje 55 godine kroz tradiciju porodičnih vinograda. Talijanski rizling i Traminac kao prvoklasne sorte sa ovog prodručja uz mnoge druge čekaju nas da ih probamo.
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje ture 8-10 sati. Vreme polaska u 9 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer, ulaznice, degustacija.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media