Sunčana strana Fruške gore

Obilazak voćnjaka Srbije

Posetićemo osunčanu južnu padinu Fruške gore i prošetati kroz njene prelepe voćnjake i vinograde. Okusićemo vodu fruškogorskih bistrih izvora, ješćemo voće iz bašti i voćnjaka pitomih sela, žvakat ćemo vina iz najboljih vinarija i nabrati dovoljno jabuka za put. Jednostavno, uživaćemo u najlepšim darovima prirode…
 
 
 

Vinarija Deurić

 
Nakon 45 minuta vožnje, stižemo u srce Fruške gore, mesto Mala Remeta i vinariju Deurić. Ovde se na suptilan način manipuliše vinom, kako kažu naši domaćini. Obilazimo vinariju, vinske podrume, degustacione prostore i vidikovac. Ovo je mesto gde savremena tehnologija, uz poštovanje prirode i grožđa, daje vinima specifičan karakter. Vinski podrum vinarije Deurić je ukopan 8 metara ispod površine zemlje, dok je barik podrum zbog kontrole i očuvanja vina od spoljnih uticaja odvojen staklenim zidom od posetilaca. Vinogradi se nalaze na 250m nadmorske visine. Vinova loza se u ovom kraju gaji vekovima. Družićemo se sa našim domaćinima uz najbolja vina: “Chardonnay”, Probus, Talas-Merlot, Aksiom i mnoge druge.
 
U nastavku ture na našem putu ka selu Jazak, okruženi smo voćnjacima. Zastaćemo da uberemo najlepše jabuke.
 
 

Voda sa Izvora Jazak

 
U selu Jazak se nalazi izvor, kako kažu, treće najkvalitetnije vode na svetu. U blizini manastira Jazak, na malom privatnom posedu, nalazi se izvor mineralne vode. Na posed je ulaz slobodan. Dočekaće nas ljubazni meštani, ponosni na svoju vodu, koju toče u velikim količinama. Napijmo se vode čiji mineralni sastav idealno balansira kalcijum i magnezijum. Moguć je obilazak i fabrike vode.


 

Manastir Jazak

 
Nećemo propustiti priliku da u blizini izvora obiđemo Manastir Jazak i osetimo mir i spokoj ovog hrama. Njegove monahinje čuvaju svete mošti poslednjeg srpskog cara Uroša iz dinastije Nemanjića. Prvi pisani podatak o ovom starom manastiru je iz 1522. godine. Početkom 18. veka u manastir Jazak se prenose mošti Svetog cara Uroša (sina cara Dušana) iz kosovskog manastira Nerodimlje. 1735. godine počinje zidanje nove crkve. Jazak je jedan od najbogatijih fruškogorskih manastira po svojoj arhitekturi i zemljišnom posedu. Osnova crkve građena je u srpsko-vizantijskom stilu. Spolja se ističe barokni trospratni zvonik, dok unutrašnjost crkve krasi dekorativni ikonostas. Sestrinstvo manastira se između ostalog bavi izradom svešteničke odežde i presvlaka za hramove.
 
 

Etno selo Lugarnica

 
Etno selo ili restoran “Lugarnica” u selu Mala Remeta idealno je mesto da probamo i po koju voćnu rakiju, kao aperitiv pre ručka. Specijalitet kuće su divljač, špikovani srneći but, kobasice od divljači i tradicionalna sremska jela. Okruženi šumom nacionalnog parka Fruška gora odmaramo se i opuštamo pored jezerceta koje akumulira vodu sa 4 izvora. Lugarnica ima svoju malu ergelu konja – ponija. U blizini se nalazi manastir Mala Remeta. Beremo sveže voćkice i naručujemo voćne rakije. Ko želi još da ostane, na raspolaganju je i smeštaj.
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje ture 7-8 sati. Vreme polaska u 10 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer, degustacija vina i voća.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media