Novi Sad razgledanje grada

Pešačka tura

Obilazimo pešačku zonu, prelazimo preko mosta na Dunavu i obilazimo Petrovaradinsku tvrđavu.
 
Razgledanje Novog Sada sa turističkim vodičem. 
 

Novi Sad

 
Novi Sad, grad na Dunavu, drugi je grad po veličini u Srbiji. U njemu je stvarana različita kulturna baština kroz istoriju mnogih naroda koji i danas u njemu žive. U toku lagane šetnje i kroz aktivnu priču vodiča stvaramo jednu posebnu sliku koja spaja ovaj prostor sa različitim identitetima. Bogatstvo gastronomskih sadržaja i festivalska energija prisutna je na svakom koraku. Kulturno nasleđe Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava i centar grada koji krasi arhitektura baroka, neorenesanse i klasicizma, upotpunjuju njegovi gostoljubivi domaćini. Dobrodošli u Omladinsku prestonicu Evrope 2019, i Evropsku prestonicu kulture 2022.
 
Trg slobode

Trg slobode je centralni gradski trg u Novom Sadu. Trgom dominiraju svojom lepotom Gradska kuća (Magistrat) u neorenesansnom stilu i rimokatolička Crkva Imena Marijinog u neogotskom stilu sa tornjem visokim 73 metra. Obe građevine su rađene prema projektu Đerđa Molnara između 1893. i 1895. godine. Na centralnoj poziciji trga je spomenik Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih srpskih političara u Vojvodini 19. veka. Delo je čuvenog vajara Ivana Meštrovića iz 1939. Spomenik je izrađen u bronzi, visine 5 metara. Na trgu se nalazi najstariji novosadski hotel „Vojvodina“ sagrađen 1854. Priča tek počinje...
 
Ulice Zmaj Jovina i Dunavska
 
Ulica Zmaj Jovina predstavlja glavnu pešačku zonu koja spaja Trg slobode sa Dunavskom ulicom. Ispresecana je pasažima u kojima je mnoštvo različitih prodavnica, butika, kafića, restorana i zanatskih radnji. U Zmaj Jovinu uliva se i u uska Ulica Laze Telečkog. Ova ulica je postala pravi brend Novog Sada, gde je uz opuštenu atmosferu, dobar noćni provod zagarantovan. Na kraju ulice nalazi se spomenik Jovi Jovanoviću - Zmaju. Nastavljamo Dunavskom ulicom, jednom od najstarijih u Novom Sadu, koja povezuje Zmaj Jovinu sa obalom Dunava. Zbijene jednospratnice sa radnjama, poslastičarnicama, kafeterijama krase ovaj deo grada. Na početku ulice nalazi se Gradska biblioteka, kao i najstarija zgrada dvospratnica u Novom Sadu „Kod belog lava“ iz 1720. godine. U nastavku ulice nalazi se zgrada Muzeja Vojvodine. Na raskrsnici ove dve pešačke ulice nalazi se Vladičanski dvor.
 
Vladičanski dvor i Saborna crkva Svetog Đorđa
 
Vladičanski dvor je prvobitno izgrađen 1741. Stari dvor je srušen tokom bombardovanja Novog Sada 1849., dok je sadašnji dvor je sagrađen 1899., prema projektu arhitekte Vladimira Nikolića. Sedište je Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve. Građena je u eklektičkom stilu sa elementima romantizma i secesije i bogatom fasadnom dekoracijom. U neposrednoj blizini nalazi se pravoslavni hram - Saborna crkve Svetog Đorđa. Najznačajniji i najveći pravoslavni hram u Novom Sadu, izgrađen između 1734. i - 1740. a obnovljen 1853. Slikar Paja Jovanović je oslikao veći deo crkve.

Tokom šetnje Novim Sadom, obavezan je obilazak i Ulice Nikole Pašića gde se nalaze Zgrada Gimnazije, Platoneum Nikolajevska crkva, najstarija pravoslavna crkva u Novom Sadu. Poznato je da su u ovoj crkvi 1913. kršteni sinovi Mileve i Alberta Ajnštajna. Zgrada Matice srpske je najstarija kulturna i naučna institucija kod Srba. Osnovana je 1826. godine u Pešti, preseljena u Novi Sad 1864. godine. U nastavku se nalazi Trg Marije Trandafil.

Multikulturalnost Novi Sad dokazuje postojanjem velikog broja sakralnih objekata različitih stilova arhitekture nastalih u 18. i 19. veku: slovačko evangelička crkva – (1886.) klasicizam, grkokatolička crkva Sv. apostola Petra i Pavla (1820.), reformatorska hrišćanska crkva - (1865.) neogotika, srpska pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice - (1776.) barok, Novosadska sinagoga, u čijem dvorištu se nalaze nekadašnja jevrejska škola i opština,  1909. godine, izgrađena je u stilu mađarske secesije.
 
U Novom Sadu dejstvuje Srpsko narodno pozorište od 1861. godine. Predstavlja jedno od najznačajnijih profesionalnih pozorišta u Srbiji sa ansamblom Baleta, Opere i Drame. Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház - nastalo je 1974. godine radi očuvanja kulture vojvođanskih Mađara.

Nastavljamo šetnju Dunavskim parkom, kroz zelenu oazu grada, ka Petrovaradinu.
 

Petrovaradinska tvrđava

 
Petrovaradinska tvrđava nalazi se na desnoj obali Dunava preko puta Novog Sada. Građena je od kraja 17. do kraja 18. veka prema projektu Sebastijana Vobana na temeljima predhodnih utvrđenja, koji su pre svega nastali kao odbrana Austorugarske monarhije od stalnih nadiranja Turaka Osmanlija. Gornjim gradom dominira Toranj sa satom čija velika kazaljka pokazuje sate a mala minute. Zbog toga ga često i nazivamo "pijani sat". Gornji grad se sastoji od visokih odbrambenih bedema, oficirskih paviljona, i podzemnih vojnih galerija koja se nalaze u sklopu Muzeja grada Novog Sada. U gornjem delu tvrđave očuvana je Leopoldova kapija. Posvećena je Leopoldu I austrijskom caru (1657-1705). Na Petrovaradinskoj tvrđavi od 2001 godine organizuje se EXIT muzički festival, jedan od najpoznatijih i najposećenijih festivala u Jugoistočnoj Evropi.
 
Novi Sad je univerzitetski grad. Novosađani vole sport i imaju svoje kupalište Štrand na Dunavu. Preko puta Štranda nalazi se Ribarsko ostrvo. Mnogo istorijskih činjenica nije stalo u ovaj opis i ne mogu se obuhvatiti kraćom pešačkom turom. Pođite sa nama na razgledanje Novog Sada.


Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja pešačke ture 2-3 sata. Vreme polaska u 10.00 časova ili prema dogovoru.

Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.
Mogućnost doplate za celodnevnu turu kao i transfer.
 
 

 

Baci Pet

Belgrade
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.