Obilazak grada Niš

Niška tvrđava - rimska Mediana - Ćele kula

Dobro jutro u gradu Niš.
 
Osetite južnjačko domaćinstvo na turi sa našim vodičem. Razgledamo atrakcije Niša na privatnoj pešačkoj turi, automobilom ili autobusom (za grupe). Upoznajemo vredne istorijske spomenike ovog grada koji ostavljaju posetioca bez daha. Završimo turu opuštajući se u nekoj od starih kafana Kazandžijskog sokačeta. 
 
Merak je biti deo Niša, makar jedan dan.
 
 

Niš

 
Grad Niš se nalazi na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim istokom. Predstavlja bogatu riznicu istorijskog nasleđa od nastanka civilizacije pa do danas. Okružuju ga veličanstveni planinski masivi. Niš ima svoju banju i svoj svetski poznati Džez festival “Nishville”. Prestonica je dobre tradicionalne srpske kuhinje. Tokom šetnje upoznaćete spomenike oslobodiocima grada iz I svetskog rata. Spomen park Bubanj i memorijalni muzej logor “12 februar” podsećaju na stradanja za vreme II svetskog rata. Niš je nekoliko vekova bio pod Otomanskim carstvom. U 12. veku mesto je susreta srpskog vladara Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose za vreme krstaških pohoda. Na prostoru današnjeg Niša rođeni su rimski imperatori Klaudije i Konstantin Veliki.

Niška Tvrđava
 
Niška tvrđava smeštena je na obali reke Nišave na prostoru gde su se vekovima smenjivali razni narodi. Tokom sitorije je više puta rušena a današnji izgled dobija 1723. Predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih zdanja turske vojne arhitekture na Balkanu. Za izgradnju današnjeg utvrđenja pored kamena korišćeno je sve ostalo što je nađeno na tvrđavi, stubovi, nadgrobni spomenici i mnogi arhitektonski delovi iz rimskog i vizantijskog perioda. Tvrđava sa parkom tvrđave obuhvata prostor od 22 ha. Bedemi tvrđeve su dužine 2100 m, visone 8 metara i prosečne širine 3 metra. U unutršnjosti tvrđave nalaze se ostaci lapidarijuma (I-IV vek), rimskih termi i ranovizantijskog puta. Sačuvan je hamam kao najstariji objekat iz turskog perioda sagrađen 1498. kao i Balibegova dzamija i barutana iz 18. veka. U centralnom delu parka nalazi se spomenik knezu Mihailu Obrenoviću i oslobodiocima iz 1878.
 

Konstantin Veliki

Konstantin Veliki je jedan od najznačajnijih rimskih imperatora. Svoje prve dane i rano detinjstvo proveo je u Naisu. Postaje istorijski poznat po velikim bitkama iz kojih sa verom u Hrista izlazi kao pobednik. U bici za osvajanje Rima, kod Milvijskog mosta, zabeleženo je da su vojnici ucrtali hristogram, posle koje Konstantin trijumfalno ulazi u Rim. U Nišu postoji veliki broj grobnica i bazilika sa Hristovim monogramom. Milanski edikt je najvažniji istorijski dokument koji je doneo car Konstantin 313. godine u Milanu, kajim je prestao progon hrišćana u Rimskom carstvu i omogućeno bez posledica da propovedaju svoju veru. U Nišu 2013. godine obeleženo je 1700 godina od ovog značajnog istorijskog događaja za ceo svet.
 
Mediana

Arheološko nalazište Mediana nalazi se na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris koji je vodio do Carigrada. Imala je višestruku namenu, od sedišta rimskih patricija i careva do zanatskih centara i centara za distibuciju hrane u Gornjoj Meziji. Na lokalitetu se mogu videti Palata - vila sa peristelom sa vrednim mozaicima, ostaci žitnice i termi. U arheološkoj sali narodnog muzeja Niš čuvaju se mnogi eksponati sa lokaliteta Mediana koju apsolutno vredi posetiti na našoj turi.
 

Ćele kula i bitka na Čegru

Ćele kula je svedok simbol burne istorije na prostoru Srbije i Niša. Na svetu ne postoji sličan spomenik. Nastao je nakon bitke na Čegru 1809. u kojoj su se sukobili ustanici srpske vojske na čelu sa Stevanom Sinđelićem protiv duplo nadmoćnije turske vojske. Zbog velikih gubitaka turaka niški Huršid paša naredio je da se skupe glave poginulih srpskih vojnika i da se njihove lobanje uzidaju u kulu kao znak odmazde. Tela poginulih vojnika napunjena su slamom i poslata u Carigrad. Kula je četvorougaonog oblika, visine 4,5 i širine 4 metra. Ukupan broj lobanja je bio 985. Vremenom je veći deo lobanja nestao ili oštećen a danas je u kuli vidljivo svega 58. Spomenik posvećen bitki na Čegru nalazi se na uzvišenju nedaleko od Niša, urađen kao kula - simbol vojnog utvrđenja.
 
Sakralni objekti

Saborna crkva predstavlja najznačajni objekat za niške vernike. Sagrađena 1872. godine, svojom lepotom predstavlja prekretnicu moderne arhitekture u Srbiji. Razni stilovi su vidljiivi na zidovima hrama - srpsko-vizantijskoi, islamski, elemente renesansne i baroka. Grandiozni ikonostas delo je poznatog slikara Đorđa Krstića. U porti Saborne crkve nalazi se Crkva Svetog arhangela Mihaila iz 1814. godine, koja je ukopana u zemlju zbog propisa u vreme turske vladavine. Crkva Svetog Panteleja je prva podignuta crkva nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine. U unutrašnjosti crkve nalaze se stojeće figure Svetog Save i Svetog Simeona u prirodnoj veličini. Crkva je okružena lekovitim izvorima. Crkva Svetog Nikole je istorijski spomenik koji je tokom burne istorije čak šest putao menjao versku namenu, od džamije do pravoslavnog hrama. Prvobitna crkva porušena je 1737. godine.


Tokom ture prošetaćemo glavnom pešačkom zonom, Obrenovićevom ulicom i stići u Kazandžijsko sokače (zvanično Kopitareva ulica) koja predstavlja očuvani deo stare niške čaršije iz 18 veka. Nekada zanatlijska četvrt, a danas kvart dobrog provoda, prepuna duha novog i starog grada, mirisa roštilja i dobre kafe. Nišlije su prave Meraklije, budite i vi...

 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja pešačke ture 2-3 sata. Vreme polaska u 10.00 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.
Celodnevna tura (Mediana i Čegar) uključuje i transfer.

 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.