Valjevo - Rakija tura Srbija

Šetnja starim Tešnjarom, degustiramo rakije i vina

Sastanak sa našim vodičem ispred vašeg smeštaja.
 
Krećemo na rakijsku turu. Upoznaćemo grad Valjevo i sve najlepše lepote koje ga okružuju za samo jedan dan. Prelepa priroda ulepšava svaki trenutak našeg putovanja. Posetićemo spomenike kulture od velikog značaja za istoriju ovog večno buntovničkog kraja i upoznati Srbiju iz drugačijeg ugla. Druženje uz čašicu rakije. Šljivovica, rakija od dunje, kajsije aktiviraće sva naša čula. Saznajte da li su ovde najplodniji voćnjaci i vinogradi.
 


Valjevo


Valjevo je grad bogate kulturne tradicije. Slušaćemo zanimljive priče njegovih domaćina o tradiciji kao i o savremenom životu Valjevaca. Tokovi reka Kolubare i Gradca vode nas dalje ka vencu planina Maljen i Povlen. Mnoge značajne istorijske ličnosti srpskog naroda, velike vojskovođe, poznati književnici i umetnici, priznati naučnici rodjeni su baš u Valjevu i njegovoj okolini. Njihov duh se oseća se na svakom koraku. U nekoj od valjevskih bašti  poslužićemo se rakijom, tradicionalnom šljivovicom i uživati u pogledu na reku. U Valjevu živi oko 60.000 stanovnika. Zgrade Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, svedoci su kulturnog razvoja grada koji počinje 1804. godine konačnim oslobođenjem od Turaka. Zelene parkove I izletišta ukrašavaju brojne crkve i spomenici. Obići ćemo Narodni muzej i njenu stalnu postavku „Treća dimenzija prošlosti’ kao i Muselimov konak u kome je simbolično predstavljena „Seča knezova” događaj sa početka I srpskog ustanka protiv Turaka. Muzej se brine i o „Kuli Nenadovića”. Kula je još jedan simbol grada. Oko 12 kilometara od Valjeva nalazi se Brankovina - spomen kompleks čuvene porodice Nenadović. Videćemo i jednu od najstarijih škola iz 1834. godine kao i grobno mesto velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović. Veliku pažnju hodočasnika privlače manastiri Ćelije, Pustinja i Lelić.
 
Tešnjar

Nastavljamo sa čaršijskim pričama u Tešnjaru, staroj trgovačkoj i zanatskoj ulici iz 19. veka. Tešnjar je retka orijentalna celina sačuvana na prostoru Srbije. Okupljala je prodavce različitih, danas već zaboravljenih, proizvoda: salepa, alve, boze, raznih poslastica. U večernjim satimaTešnjar postaje pešačka zona, mesto susreta mnogih Valjevaca. Danas postoji 20-ak kuća koje oslikavaju prošla vremena. Kaldrmisana ulica koja prati tok reke Kolubare. Od starih zanata još uvek su prisutni: tkački, grnčarski, bojadžijski, liciderski... Danas se u Tešnjaru nalaze mnogi ugostiteljski objekti. Svake godine se održava međunarodni letnji festival Tešnjarske večeri - kulturna manifestacija koja predstavlja smotru pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, klasične i savremene muzike kao i likovne umetnosti.

Da li ime Valjeva potiče od latinske reči valis (dolina), ili se neko valjao ,skotrljao u grad sa planina saznaćemo na turi. Trudićemo se da Valjevo valjano ostavi utisak, valjalo bi, valja ga posetiti.
 
 

Manastir Lelić


Opciono obilazimo manastir Lelić, zadužbinu Vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira. Kada su 1992. prenete mošti Vladike Nikolaja iz manastira Sveti Sava - SAD (Libertvil, Ilinois) u lelićku crkvu, došlo se do ideje da se crkva i deo oko nje pretvori u manastir, u čast jednom od najvećih umova Srpske pravoslavne crkve. Crkva je građena u moravskom stilu. Živopisana je neobičnim crtežima bogoslovskog tumačenja prema zamisli Vladike Nikolaja Velimirovića. Ostavio je zabeležene svoje misli u delima “Misionarska pisma”, o cilju života – putu ka carstvu nebeskom.
 
 

Podrum Lukić u selu Babajić


Prolazimo kroz Banju Vrujce gde pravimo pauzu za ručak. Osvežavamo se vodom sa lekovitih izvora. Nastavljamo ka selu Babajić i stižemo u gazdinstvo porodice Lukić. Celo područje okruženo je planinama Suvobor i Rudnik. Poznato je po voćarstvu i pogodno za gajenje grožđa. Tradicija ove porodice više od sto godina vezuje se za proizvodnju rakije od šljive. Sa sopstvene zemlje, na imanju od 40ha ubiraju se plodovi rakije koja osvaja mnoge nagrade. Osvojila je i mnoga srca. Rakija se proizvodi na tradicionalan način. Dvostrukom destilacijom uz primenu savremenih postupaka, biraju se najkvalitetniji plodovi. Destilacija se obavlja u bakarnim kazanima. Pre punjena proizvod odležava u hrastovim buradima. Degustiraćemo kupaže rakije od različitih vrsta šljiva, kao i rakije od kajsije, dunje, kruške, jabuke i loze. Nakon obilaska rakijskog dela podruma, prelazimo u vinski deo imanja. Uživamo u raznovrsnim  sortama poput šardone, tamjanike, pino noar… Zasladili smo se žestokim pićem, nazdravljali čašom vina, zahvaljujemo se našim domaćinima I otpozdravljamo im: Živeli! Došlo je vreme za povratak u Beograd.
 

Planiran polazak iz Beograda u 10.00 sati.
Trajanje ture oko 8 sati.
 
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate ulaznice za muzej, degustacija rakije i vina prema opisu iz itinerera, usluge vodiča i povratni transfer.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media