Velika Bačka tura - Srbija

Novi Sad - tvrđava Bač - Sombor - Subotica

Na naše putovanje bajkovitom Bačkom polazimo u 07.00 sati iz Beograda. Do Novog Sada potrebno nam je oko sat vremena vožnje od Beograda. Sa vama će na proputovanju Bačkom biti i naš turistički vodič, koji će vam na interesantan način ispičati o kulturi, istoriji, prirodi, običajima i narodu ovog dela naše Vojvodine.
 
 

Bačka

 
Bačka je geografsko - istorijska oblast centralne Evrope. Nalazi se u Vojvodin u Panonskoj - srednje dunavskoj ravnici. Adminstrativno je podeljena između Srbije i Mađarske. Granice Bačke predstavljaju reka Tisa na istoku, reka Dunav na jugu, na zapadu Hrvatska i Mađarska na severu. Bačka je sasvim sigurno jedna od najplodnijih oblasti Evrope. Stanovništvo se u osnovni bavi zemljoradnjom.
 
 

Novi Sad

 
Po dolasku u najveći grad Vojvodine očekuje nas prijatna jednočasovna šetnja centrom Novog Sada, zajedno sa našim vodičem. Raznolikost i bogato kulturno nasleđe mnogih naroda koji u njemu žive odražava se i na centralno gradsko jezgro koje krase barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine, kao i mnogobrojni verski objekti. U Novom Sadu, u gradu evropske kulture i tradicije, se svaki posetilac oseća lepo i prijatno i veselo. Obilazak grada obuhvata razgledanje: Dunavskog parka, Dunavske ulice, Saborne crkve, Srpskog narodnog pozorišta, Trga slobode, Gradske kuće, rimokatoličke crkve Imena Marijinog, Zmaj Jovine ulice.
 
 
 

Bačka tvrđava

 
Srednjovekovna tvrđava Bač nalazi se na blagom uzvišenju, nedaleko od istoimenog gradića, između reke Mostonge i njenih pritoka. U istorijskim spisima se prvi put pominje sredinom VI veka,za vreme cara Justijiana I. Nastanak jednog dela današnje tvrđave vezuje se za period od 1338. do 1342. godine, kada je kralj Karlo Robert Anžujski jačavo granice kraljevstva. Tvrđava je spolja izgledala dobro utvrđena, moćna, lepo oblikovana i dominirala je plodnom bačkom ravnicom.
 
 
 

Franjevački samostan u Baču

 
Godine 1169. u samom centru Bača, na temeljima stare katedrale, krstaški red Sv. Groba Jerusalimskoga podiže svoj samostan i crkvu. Po svojim dimenzijama i stilu gradnje je u samom vrhu romanske arhitekture. Očigledno je da su ga gradili krstaši, što potvrđuju i podzemne „kandže“ koje dodatno daju stabilnost građevini. Regularni kanonici Sv. Groba Jerusalimskog imali su u Baču svoju prepozituru. „Canonici cruciferi“ bilo je njihovo kraće ime. Nakon pada Latinskog kraljevstva u Jerusalimu, prestala su i kretanja krstaša, pa je samostan izgubio voje značaj. Rešenjem mađarskog kralja Andrije Trećeg Arpada, samostan postaje franjevački od 1300. godine. Za vreme turske vlasti služio je kao džamija. Nakon odlaska Turaka iz ovog kraja polovinom XVIII veka dolazi do obnavljanja samostana i on dobija sadašnji izgled.
 
 
 

Salaš

 
Restoran tradicionalne domaće kuhinje
 
Posetiti Bačku i Vojvodinu a ne probati neke od specijaliteta sa salaša, jednostavno je neoprostivo. Salaš je duša Vojvodine, sa jedinstvenim duhom i atmosferom. Na salaču se spremaju tradicionalni specijaliteti ove bogate kulinarske oblasti prema najlepšim receptima. Salaši kao nekad, postaju centar života. Mesto gde se ljudi okupljaju uz čašicu domaće rakije, fantastične ukuse hrane i tradicionalno, tamburaše. Vreme za opuštanje i ručak.
 

 

 

Sombor

 
Obilazak grada i degustacija vina
 
Sombor, grad bogate kulturne baštine, je čuvar stare tradicije i negovatelj raskošne istorije. Prepoznatljiv je po svojim zelenim parkovima i sa pravom se naziva najzelenijim gradom Evrope. Istorijski centrar grada je skoro u potpunosti sačuvao svoj izgled iz XVII i XIX veka. Na centralnom trgu nalazi se nekoliko baroknih zdanja kao i Gradska kuća (iz 1882. godine) izgrađena u stilu klasicizma. U toku naše šetnje ovim lepim gradom, pored gradskog trga, obilazimo neke od najvažnijih i najlepših građevina Sombora. Ovaj bački grad se, slobodno se može reći, oduvek dičio svojim ukusnim vinima. Čak su i mnoge pesme ispevane u to ime. I mi ćemo naravno iskoristiti priliku i obići neku od vinarija i degustirati poznata somborska vina.
 
 
 

Subotica

 
Poslednji grad na našoj Velikoj bačkoj turi se sa pravom naziva "grad muzej". Obilaskom Subotice videćemo razne palate. Posebno mesto zauzima palata Ferenca Rajhla čiji dragoceni građevinski materijali, neobična paleta boja i forma fasade, enterijara i bašte, predstavljaju unikatan primer moderne arhitekture. Gradska kuća dominira srcem grada i glavnim trgom. Sagrađena je početkom XIX veka u stilu mađarske moderne. Njena lepota jednostavno oduzima dah. Danas je u njoj smeštena gradska uprava. Na glavnom trgu nalazi se spomenik posvećen srpskom caru Jovanu Nenadu, dve prelepe fontane, Narodno pozorište (iz 1853. godine) koji zajedno sa Gradskom kućom predstavljaju jedinstvenu kulturno istorijsku celinu grada. U neposrednoj blizini je i Gradska biblioteka u stilu baroka, poznata po svom balkonu koga podupiru svojim leđima dva Apolona. U samom centru grada nalaze se Franjevački samostan, jedna od najlepših u Evropi sinagoga kao i pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.
 
Nakon obilaska Subotice očekuje nas povratak za Beograd.
 
 
 
Planirani polazak je u 07.00 sati iz Beograda a povratak oko 22.00 časa.
Cena izleta zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, transfer i degustacija vina.
 
Dragi prijatelji, očekujemo vas na našim turama po Srbiji.
  
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069/2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media