Razgledanje Kragujevca

Stara prestonica Srbije

Razgledamo Kragujevac. Peške i automobilom.
Njegove najinteresantnije istorijske celine i kulturna dobra. Saznajmo po kojoj ptici je grad dobio ime i zašto kiša kruži oko Kragujevca.
 
Naš vodič dolazi po vas u dogovoreno vreme.
 

Kragujevac


Kragujevac je danas četvrti grad po veličini u Srbiji. Nastao je na obali reke Lepenice gde je postojalo stanište ptice kraguj, po kojoj grad dobija ime. Njegovu istoriju i važne događaje pratićemo hronološki obilazeći kulturne spomenike tokom razgledanja grada sa našim vodičem. Polako vas uvodimo u njegov značaj i razvoj tokom burnih vremena kada je stasavala zemlja Srbija. Pratićemo tokove Kragujevca - od perioda industrijalizacije grada i zemlje Srbije do današnjih dana. Danas se u njemu nalazi pogon Fabrike Fiat na mestu nekada velike jugoslovenske auto-industrije i fabrike Zastava. Kragujevac ima jezero Bubanj i svoju plažu na jezeru Šumarice. U Kragujevcu se nalazi prvi Akvarijum u Srbiji. Obilazimo Milošev venac, Knežev arsenal i Staru livnicu.

Milošev venac

„Milošev venac“ obuhvata centralni deo grada iz perioda 1818-1841 kada je Kragujevac bio prestonica Srbije u doba kneza Miloša Obrenovića. Na ovom mestu nastaju prve državne institucije moderne Srbije. Videćemo Amidžin konak sagrađen 1818. godine. Danas je jedina očuvana zgrada iz Dvorskog kompleksa. Nalazi se u sklopu Narodnog muzeja. Razgledamo staru Pridvornu crkvu iz 1818. Posvećena je silasku Svetog Duha na apostole. Sagrađena je kao prva mitropolitska crkva oslobođene Srbije u kojoj su se donosile važne odluke kao što je prvi srpski ustav  - ,,Sretenjski Ustav” iz 1835. godine. Pored crkve nalazi se zgrada stare skupštine iz 1859. godine. U njoj je 1878. godine pročitan Berlinski ugovor koji donosi Srbiji nezavisnost. Obilazimo redom Konak kneza Mihaila iz 1860. i jednu od najmonumentalnijih građevina stare Srbije - zgradu Gimnazije iz 1887. godine. Dalje se ređaju zgrada Teatra iz 1928. i zgrada Gradske tržnice iz 1929. - jedna od prvih zatvorenih pijaca u Evropi.
 
Knežev Arsenal – Stara Livnica

Knežev arsenal ili Topolivnica predstavlja jedinstveni vojno-industrijski kompleks u Srbiji i Evropi. Arhitektonska celina koja se sastoji od fabričkih zgrada i radionica sa kraja XIX i početka XX veka. Topolivnica je nastala 1851. od starog Miloševog arsenala i postala je najveće industrijsko preduzeće Srbije u XIX veku. Na ovom mestu je zasijala prva električna sijalica u Srbiji 1884. Iste godine počinje sa radom prva električna mašina. Zbog blizine gradskog jezgra, njena autentičnost postaje gradski brend. Ceo vojno-tehnički kompleks je pod žaštitom države. Vremenom postaje interesantan muzičkoj i filmskoj industriji. Na ovom mestu snimana je serija od 12 epizoda o  izgradnji broda „Titanik“. Obilazimo muzej „Stara Livnica“ i postavku oružja i oruđa i opreme proizvedenih u kragujevačkoj fabrici oružja.
 
Šumarice - Spomen Park – Kragujevački Oktobar

U kragujevačkom parku Šumarice nalazi se Spomen park – Kragujevački oktobar. Posvećen je nedužnim žrtvama (oko 3000 kragujevčana) koji su streljali nemački vojnici 21. oktobra 1941. godine Park se prostire na 352 ha, sa 30 masovnih grobnica među kojima su 10 humki umetnička dela. Najpoznatiji spomenik posvećen je streljanim đacima i profesorima kragujevačke osnovne škole. U memorijalnom parku nalazi se Muzej „21. Oktobar“. Na prostoru parka nalaze se jedno od najvećih vojničkih groblja iz Prvog svetskog i Balkanskih ratova, kao i „Slovačko groblje“ na mestu gde su streljani slovački i češki vojnici kao pripadnici austrougarske vojske nakon pobune.
 
Sakralni objekti u Kragujevcu

Pored stare Pridvorne crkve u Kragujevcu vernike okuplja i Saborni Hram. Hram je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Građen je u rusko-vizantijskom stilu i jedna je od najlepših sakralnih građevina iz druge polovine XIX veka. Sedište je Eparhije šumadijske Srpske pravoslavne crkve. Ističemo i Hram Svetog Save u Kragujevcu koji je posvećen Kragujevčanima streljanim oktobra 1941. Na celodnevnoj turi po Kragujevcu i okolini preporučujemo posetu Gružanskom jezeru i manastirima Drača i Divostin. Za one koji vole poklonička putovanja svakako treba da obiđu i manastire na južnim obroncima planine Rudnik: manastir Petkovica, manastir Voljavča i manastir Blagoveštenje rudničko.  Nedaleko od Kragujevca nalaze se i drugi vredni manastiri i spomenici kulture - manastiri Lipar, Denkovac, Raletinac, Sarinac...
 

Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje pešačke ture 2-3 sata. Vreme polaska u 10.00 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.

Opciono: Celodnevna tura uključuje i transfer do Manastira Drača i Jezera Knić.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media